Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2010 10:16 - Адам и Ева: планираният идеал
Автор: icebarbi Категория: Други   
Прочетен: 710 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Историята на Адам и Ева има прекрасно начало, но тъжен край. Бог им беше осигурил всичко необходимо. Те бяха красиви младоженци, с прекрасни тела и характер. Бог им обеща вечен живот. Началото на техният брак беше по-прекрасно от приказка.

            Краят обаче беше далеч от щастливия край в приказките. Историята им завършва със загуба на всичко – за тях и за другите двойки след тях. Това е силен пример за цената на греха.

Трябва да запомним добре до какво води отделянето от Бога и пренебрегването на волята Му.

 

            Адам и Ева бяха създадени, за да отразяват и представят образа на техния Създател. Какво означава това? Какво стана след като този образ беше осквернен от греха? Какво можем да научим от тъжната история на тяхното грехопадение?

”Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът” (Битие 2:24).

“И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде: мъж и жена ги създаде” (Битие 1:27).

 

           

            Смисълът на “Божия образ” може да се разбере частично от думите ”мъж и жена ги създаде”. Мъжът и жената заедно отразяват Божия образ. Единият пол допълва другия, но сам по себе си не е завършен. Мъжът и жената не бяха създадени и да живеят отделно, а естествено да се търсят един друг. Свързването им е необходимо за съхраняването на обществото и продължаването на човешката история.

            Мнозина свързват Бога само с мъжкия пол. Въпреки че еврейската дума за Бог има в множествено число окончание за мъжки род и взима формата на глагола в мъжки род, Библията включва и женска образност и качества на Бога.

            Какви женски изображения за принадлежност на Бога са използвани в следващите стихове: Второзаконие 32:11; Исая 49:15, 16; 66:12, 13; Осия 13:8; Матей 23:37?

            В подкрепа на идеята за допълнението на половете е идеята за “плурализма” на Бога. Местоимението, използвано за Бога, е в множествено число: “Да създадем човека по Нашия образ” (Битие 1:26).

            Как мощта на “плурализма” на Божеството изявява идеята за мъже и жени, заедно отразяващи Божия образ?

            “Плурализма” на Божеството е необходим, защото Бог е любов. За да съществува любовта, трябва да има някой, който да обича и да бъде обичан. Мъжете и жените в тяхното партньорство са пример за това. Като Бог, естествено е за мъжа и жената да бъдат свързани с любов. Любовта е в основата на човешките взаимоотношения. Хората живеят, за да обичат и не са завършени, ако не е така, независимо дали тази любов се проявява в брачна връзка. Не семейните могат да изразят любовта си по други начини. Исус също не беше женен.

 

            Как изразената към нас любов чрез смъртта на Исус (Йоан 15:13) ни помага по-добре да разберем какво всъщност е любовта?




Тагове:   Адам,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2134471
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930