Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2010 11:13 - Тези, на които е простено много, ще обичат много. Тези, които обичат много, ще се подчиняват много.34
Автор: icebarbi Категория: Други   
Прочетен: 2405 Коментари: 2 Гласове:
3



Харесвате ли Петър? Изглежда името му се споменава много по-често от имената на всички останали ученици. Мнозина твърдят, че приличат на него. Той се възползваше от възможностите. Осмеляваше се да задава погрешни въпроси и рискуваше да дава погрешни отговори.

Петър бе този, който отиде при Исус и Му зададе класическия въпрос за прощението, записан в Матей 18:21. "Господи, до колко пъти, като ми съгреши брат ми, да му прощавам? До седем пъти ли?" Той като че ли задаваше риторичен въпрос; бе абсолютно сигурен какъв ще бъде отговорът. Седем пъти бе изключително много за апостола. Фарисеите казваха, че може да се прощава най-много до три пъти. Петър удвои техния лимит и дори отиде още една стъпка по-напред, стигайки до "съвършеното" число седем. Браво на Петър!

Почакайте малко, преди да го съдите. Разбира се, вие вече знаете Исусовият отговор. "Не ти казва до седем пъти; до седемдесет пъти по седем" (ст. 22). Забравете за миг това изказване и си спомнете последния случай, когато съсед или приятел, или член от семейството е направил нещо, за което е трябвало да му простите. И вие сте простили, но той го е направил отново. Вие отново сте простили. И така седем пъти. Не ви ли се е изчерпал капацитета на прощение? Все пак 490 пъти е нещо неописуемо!

В продължение на седем години живях със семейството си в колежа "Пасифик Юниън" в Северна Калифорния. Намира се високо в планината и местните хора казват, че е "на осем мили от най-близкия грях". Това е нещо като християнско градче. В такава обстановка проповедникът трябва да бъде едновременно шериф и съдия, и съдебен заседател.

Една неделя телефонът иззвъня. Човек желаеше да се заема със съседа му. Конят на съседа бе изпогазил петуниите в градината. Вярващият сметнал, че аз съм този, който трябва да се справи със ситуацията.

Дадох отговора, който е записан в Лука 17:3, 4. "Ако прегреши брат ти, смъмри го; и ако се покае, прости му. И седем пъти на ден, ако ти сгреши, и седем пъти се обърне към тебе и каже: "Покайвам се", прощавай му." (Дори Петър би сметнал, че всички граници са преминати, ако "седемте пъти" се случат в един-единствен ден!) Какво би станало, ако бях казал на човека с петуниите: "Трябва да простиш. Ако конят на съседа стъпче цветята още шест пъти днес, прости му. От библейска гледна точка конят може да дойде още 489 пъти!" Дотогава обаче няма да има петунии, които да гази!

Исус препоръча неограничено прощение. Той не би поискал да бъдем в по-голяма степен прощаващи от Бога - така че да знаем, че Божието прощение е безгранично - ако не отивахме постоянно при Него, за да Го молим за прощение и за получаване на дара на оправданието.

Тук някои хора се изнервят. Задават въпроса: Няма ли това да доведе до разпуснатост?" Ако на съседите с коня се прости 490 или дори само 7 пъти за един ден, няма ли да си помислят, че конят им има право да тича през лехите с цветя? Няма ли учението за безгранично прощение да ни доведе до игра с Божията благодат?

Исус отговори на този въпрос в изречената пред Симон притча за двамата длъжници. Виж Лука 7 гл. Каза на Симон, на Мария и на присъстващите ученици, че на когото е простено много, обича много. Колкото повече ти е простено, толкова повече обичаш.

Необходимо е да прибавим само още един текст. "Ако Ме любите, ще пазите Моите заповеди" (Йоан 14:15).

Ето го разковничето. Божието прощение е безгранично. Но то не ни води до разпуснатост, защото този, на когото е простено много, обича много. Колкото повече обичате, толкова повече се подчинявате. Толкова е просто.

"Исус знае състоянието на всяка душа. Вие можете да казвате: "Аз съм грешен, много грешен!" Може да сте, но колкото сте по-лоши, толкова повече се нуждаете от Него. Той не отстранява плачещата и съкрушена душа. Не казва на човека всичко, което е в състояние да му разкрие, а само насърчава терзаещите се. Прощава с благоволение на всички, които идват при Него за опрощение и поправление" ("Животът на Исус").



Тагове:   Много,   обичат,   много34,


Гласувай:
3



1. original - :)
13.11.2010 11:51
"Ето го разковничето. Божието прощение е безгранично. Но то не ни води до разпуснатост, защото този, на когото е простено много, обича много. Колкото повече обичате, толкова повече се подчинявате. Толкова е просто."
цитирай
2. icebarbi - Точно така! Благодаря ти. Но съм ...
14.11.2010 09:33
Точно така! Благодаря ти.
Но съм чувала толкова пати хората да казват” аа той, Бог ще ми прости, вижда защо правя това или онова, все едно не разбира, че нямам друг избор”, о колко пъти не искаме да имаме избор и избираме най лесното!
Но наистина е така, трудностите идват за да се справим с тях заедно с Бога ;)))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2133431
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930