Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2010 11:26 - Праведността чрез вяра е преживяване, а не само теория. 47
Автор: icebarbi Категория: Други   
Прочетен: 801 Коментари: 1 Гласове:
2



Дайте ми рецептата си за ягодова торта. Някои слагат блат върху тава. Други използват бисквитена основа. Има и много други начини. Но каквото и да поставите за основа, трябва да сложите ягоди върху него. Ако е зима, трябва да използвате замразени ягоди. С пресни е много по-добре. Върху ягодите пък слагате много разбита сметана.

Подробностите и начините могат да бъдат различни за различните хора, но едно е сигурно: ягодовата торта се прави, а не е само теория! Всички разновидности на съставните части - блат, ягоди и крем за заливане - имат само една цел. За да оценим ягодовата торта напълно, трябва да я опитаме.

Говорихме за трите съставни части на християнския живот, съставляващи това, което наричаме общуване или взаимоотношение. Говорихме за изучаване на Библията, за молитва и за християнско свидетелстване, т.е. евангелско служене. В този раздел ще се спра на "рецептата" за духовен живот на посвещение.

Но преди всичко трябва ясно да разберете един факт: теория без преживяване няма почти никаква стойност. За да се възползвате от "рецептата", трябва сами да я опитате!

Има голяма разлика между това да познавате някого и да знаете нещо за някого. Може да четете за Ейбрахам Линкълн или Флорънс Найтингейл. Може да знаете тяхната история, да научите наизуст техни изказвания, да се възхищавате от живота им. Но не можете да имате връзка с тях. Не можете да ги познавате. Възможно е само да знаете нещо за тях.

Много християни се задоволяват с познанието за Бога. От време на време получават информация от Словото Му. Седмица след седмица говорят за Него в съботното училище. Осъзнават, че е любящ, справедлив и милостив. Възхищават Му се отдалече, но никога не Го опознават в лично общуване.

Псалмистът казва: "Вкусете и вижте, че Господ е благ" (Пс. 34:8). "Няма никаква полза, ако говорим небрежно за религия или се молим, без да имаме духовен глад и жива вяра. Привидната вяра в Христос, която Го приема само за Спасител на света, никога не може да излекува душата. Спасителната вяра не е само интелектуално съгласяване с истината... Не е достатъчно да вярваме нещо за Христос; ние трябва да вярваме в Него. Единствената вяра, която ще ни помогне, е вярата, приемаща Го за личен Спасител; вярата, която взема Неговите заслуги и ги прави свои" ("Животът на Исус").

Рецептата е важна. Но опитването и преживяването са много по-важни. Възможно е да прочетете добра рецепта, но само вие можете да вземете решение лично да я опитате.

Има ли рецепта за общуване с Христос? Ето една, която много от нас са намерили за успешна. Намерете време в началото на всеки ден да търсите Исус чрез Словото Му и чрез молитва.

Време. Отношенията не се изграждат за миг. Днес много се говори за "качествено" и за "количествено" време. Но има граници на качеството, което можете да получите или да дадете, ако количеството е съвсем незначително.

Сам. Най-доброто приятелство се осъществява на четири очи. Това важи за брака, за семейната среда, за приятелите. Важи и за Бога.

В началото. Поканени сме да поставим Бога на първо място, да започваме деня с Него - не да Го оставим за последната минута, преди да си легнем.

Всеки ден. Постоянството е важно. Независимо дали става въпрос за физически упражнения, за уроци по пиано или за сприятеляване, случайните контакти не са достатъчни.

Търсене на Исус. Центърът на посветения живот винаги трябва да бъде Исус. Животът на посвещение не е изучаване на пророчествата, на доктрините или на въздържателните принципи. Той е запознаване с една Личност.

Чрез Словото и чрез молитва. Той ни говори чрез Словото Си, ние Му отговаряме чрез молитва. Говоренето и слушането са основни предпоставки за общуването.

Не спирайте само с познанието за една рецепта, независимо дали е за ягодова торта или за опознаване на Бога. Опитайте сами. Само тогава ще разберете истинската й стойност.

 



Тагове:   вяра,   теория,


Гласувай:
2



1. svm - Сестро,пише се Иисус.Амин.
04.08.2013 20:08
Сестро,пише се Иисус.Амин.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2133726
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930