Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2010 12:05 - Истинското послушание е отвътре навън, а не отвън навътре.56
Автор: icebarbi Категория: Други   
Прочетен: 471 Коментари: 0 Гласове:
2



Когато брат ми и аз бяхме съвсем малки, майка ни ни шиеше шапки и престилки и ни възлагаше работа в кухнята. Едно от нещата, които трябваше да правим, бе миенето на чинии и ние се редувахме. Веднъж брат ми миеше, а аз ги бършех, следващия път аз ги миех, а той подсушаваше.

Чиниите ставаха невероятно чисти, защото в процеса на работа най-голямото удоволствие за този, който сушеше, бе да върне някоя чиния за повторно измиване. Брат ми връщаше някоя чиния, но аз отговарях: "Тази е чиста."

Посочваше някое малко петънце, което бях пропуснал, и казваше: "И това наричаш чисто!" Хайде обратно в сапунената вода.

Едно от нещата, които научих в кухнята, бе: "Ако идеално почистиш вътрешната страна, външната също ще е чиста.

Веднъж Исус използва същата аналогия, за да укори фарисеите: "Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери! Защото чистите външността на чашата и блюдото, а отвътре те са пълни с грабеж и насилие. Слепи фарисеино! Очисти първо вътрешността на чашата и блюдото, за да бъде и външността им чиста" (Матей 23:25, 26).

Когато Бог работи по проблема с греха, стига до същността на нещата - човешкото сърце! Това е една от основните предпоставки за праведност чрез вяра. Бог не се занимава с превързване на безнадеждни рани. Той знае, че когато сърцето е наред, всичко останало си идва на мястото.

На нас, човешките същества, ни прави впечатление външното послушание, защото външността е всичко, което можем да видим. Но Бог вижда в сърцето и никаква външна полировка не може да прикрие греха. Следователно само очистването на сърцето има някаква стойност за Него.

Ето едно класическо изказване по този въпрос: "Опитът да се започне отвън и да се продължи отвътре се е провалял винаги и винаги ще се проваля. Божият план за вас е да започнете от източника на всички трудности - сърцето, и после от него да произлязат принципи на праведност. Реформацията трябва да е външна и вътрешна" ("Диета и храна").

В съвременния свят на всеки ъгъл можете да се сблъскате с една теория. Според нея възможно е да се промените, ако за известно време постигнете някаква външна фалшификация и след като я поддържате достатъчно дълго, неизбежно ще настъпи и вътрешна промяна. Представете си, че мразите вашия съсед. Ако просто се правите, че го обичате, рано или късно наистина ще започнете да го обичате. Казват същото и за неуспелия брак: просто се правете, че се обичате и скоро проблемите ще бъдат разрешени. Ако имате проблем с теглото, дръжте се като слаб човек и скоро ще бъдете слаб. Ако имате финансови проблеми, просто се правете на милионер и много скоро ще бъдете богати!

От много време се пропагандира позитивното мислене. При него обаче има един малък проблем - не може да постигне абсолютно нищо. Луцифер е първият, който го опитал. Казал си: "Ще бъда като Бога." Започнал да се държи като Бог, но се превърнал в дявол! И въпреки това колко много християни са опитали този метод, надявайки се да действат като Бога, да действат като Исус, да проявяват любов. Попаднали са в задънена улица.

От друга страна, ако позволите на Бога да извърши чудо в сърцето ви и да ви промени отвътре, външността неизбежно ще отрази вътрешната промяна. Възможно е да се постигне вътрешна промяна. Тя идва чрез общуване с Исус и допускане на Неговия Дух да промени сърцето.



Тагове:   навън,   отвън,   отвътре,   навътре56,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2132466
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930