Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2010 11:52 - Поглеждането към личното "аз" винаги е точката на отделяне от Бога и нарушаване на ежесекундното упование в Него.73
Автор: icebarbi Категория: Други   
Прочетен: 716 Коментари: 0 Гласове:
7



Спомняте ли си как сте учили да карате кола? Трябвало е да внимавате за много неща. Трябвало е да поглеждате към скоростта, към стрелката за горивото, към огледалото за задно виждане, към пътните знаци и към другите коли, както и да слушате наставленията на инструктора! Възможно е така да се заплеснете по всички подробности от процеса на шофиране, че да забравите накъде пътувате! Ако не следите за посоката, просто не стигате там, закъдето сте се запътили.

Когато се опитвах да уча една от дъщерите ми да шофира, завихме покрай един ъгъл и се озовахме на поляната пред кварталната църква. Не бях планирал точно този маршрут! Върнахме се и опитахме отново. Скоро тя можеше да кара достатъчно добре, за да получи книжка. Едно е сигурно: за безопасното шофиране е необходимо нещо повече от книжка. Ако се захласнете по природните красоти, по другите коли и по различните прибори на таблото, не след дълго ще излезете от пътя. Ако се оглеждате в огледалото и не следите пътя, скоро ще ви се случи нещо неприятно.

Понякога новите християни имат същите проблеми. Занимаваме се с процеса на "шофиране". Оглеждаме се, за да видим как се справяме. Гледаме към другите, за да видим как те се справят. Природните красоти, житейските удоволствия или изпитания отклоняват вниманието ни. Не след много време се озоваваме в канавката (в духовен смисъл, разбира се). Закон е, че всеки път, когато отклоним поглед от Христос и го насочим към нещо друго, загубваме посоката.

В "Пътят към Христа" това е казано по следния начин: "Когато умът ни се занимава с нашето собствено "аз", той се отклонява от Христос, Източника на силата и живота. Затова и Сатана полага специални усилия да държи вниманието ни отклонено от Спасителя, та по този начин да попречи на връзката и общението на душата с Христос".

Всеки път, когато дяволът успее да ни накара да отвърнем поглед от Христос, неизбежно падаме и съгрешаваме. Вниманието ни трябва да бъде съсредоточено върху Бога и докато гледаме към Него, сме в сигурност. Но поглеждайки към собственото "аз", поставяме себе си на мястото на Бога. "А ако се поставим на мястото на Бога, ние сме точно там, където Сатана иска да бъдем" (Е. Вайт, сп. "Ривю енд херълд", 3 януари 1899 г.).

Петър откри този принцип в едно драматично нощно преживяване в езерото. Виж Матей 14:28-30. През деня Исус нахранил 5000 души и всички смятали, че на земята се установява небесното царство. Но точно когато изглеждало, че ще бъде основано ново царство, Исус изпратил учениците Си да отидат от другата страна на езерото. Едва ли някога преди са били по-разочаровани от Него.

Появила се буря и те се уплашили за живота си. Но Исус дошъл при тях, ходейки по водата, и Петър казал: "Господи, ако си Ти, кажи ми да дойда при Тебе по водата." А Той рече: "Дойди." И Петър слезе от ладията и ходеше по водата да иде при Исуса. Но като виждаше вятъра силен, уплаши се и като потъваше, извика, казвайки: "Господи, избави ме."

Докато гледал към Христос, Петър бил в сигурност. Но когато погледнал към вълните и назад към лодката, за да се увери, че другите ученици го наблюдават, започнал да потъва.

В предишната глава говорих за два вида пребъдване - пребъдващо ежедневно общуване и ежесекундното пребъдващо упование. Отклоним ли поглед от Христос, нарушава се ежесекундното пребъдващо упование, а не пребъдващото ежедневно общуване. Ако паднем и съгрешим, трябва да отидем при Христос за покаяние и прощение.

Но вечната ни участ не се решава от моментна грешка. "Ако човек, който всеки ден общува с Бога [пребъдващо ежедневно отношение], се отклони от пътя, ако за миг отвърне погледа си от Исус [ежесекундното пребъдващо упование], това не е защото съгрешава преднамерено, тъй като ако види грешката си, се обръща отново, поглежда към Исус и обстоятелството, че е съгрешил не го прави по-малко скъп за Божието сърце" (Е. Вайт, сп. "Ривю енд херълд", 12 май 1896 г.).




Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2122881
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031