Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2013 10:22 - НЕРАЗРИВНА Е ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ТЕЛАТА НИ И ЗЕМЯТА
Автор: icebarbi Категория: Други   
Прочетен: 2349 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Америка е свикнала на месна храна много по-отдавна от японците и интестиналното равновесие на американците не се нарушава толкова лесно от хранене с месо, както това става при японците. Често съм размишлявал върху въпроса, защо съществува толкова голяма разлика между тези две националности. Има няколко причини за това. Първо, културата на хранене, развивана и утвърждавана в продължение на десетилетия, се различава значително в двете страни. Хората от Запада консумират месо от столетия, а японците са възприели месната храна по време на периода „Мейджи” (1868-1912) - относително скорошен феномен. Червата на японците, които са яли столетия наред зърнени храни и зеленчуци, са 1,2 пъти по-дълги от тези на западняците спрямо размера на тялото им. Тъй като червата на японците са по-дълги, това отнема повече време за отделяне на несмляната храна. А щом храната се задържа по-дълго в тялото, ефектът от месната храна е още по-голям. Другите различия откриваме в почвата. Човешкото тяло е неразделно свързано със земята. Сега имаме възможност да ядем храни от цял свят, но и до ден днешен ядем повече храни от земята, на която живеем. Следователно, здравето на хората зависи до много голяма степен от състоянието на земята, която обитават. Това е известно отдавна, но когато за първи път видях зеленчуци в Америка бях изненадан от размерите им.

Японските зеленчуци, били те патладжани или краставици, са значително по-дребни. Мислех си, че са различен вид. Но в действителност, ако посадите семена от японски зеленчуци в Америка, те ще пораснат значително по-големи, отколкото на японска почва. Така е, защото американската почва съдържа повече калций, минерали и витамини. Например в спанака, отгледан в Америка, се съдържа 3-5 пъти повече калций, отколкото в спанака, култивиран в Япония. Друг пример с броколите. Според данни, с които съм запознат, в американските броколи има 178 милиграма калций на 100 грама. В същото време при същия грамаж в японските броколи има само 57 милиграма калций или над три пъти по-малко. Според мен, въпреки че американците се придържат към хранене главно с месо, това не уврежда толкова телата им, защото ядат зеленчуци, израсли на богата на хранителни съставки почва. По този начин те могат до известна степен да неутрализират леко повишения поради консумацията на месо киселинен рН баланс на кръвта си.

Преди години имаше отчетлива разлика в телесната структура на японци и на американци. Сега обаче телата на японците са много по-едри отпреди и причина за това е общото преориентиране към западния тип на хранене. С други думи, японските хранителни навици и телесна структура са се променили с привнасянето на чужда култура на хранене, състоящо се от месо, мляко, кашкавал и масло. Дори и при това положение, ако японците искат да се ориентират към западната култура на хранене, има нещо, което не може да бъде променено, и това е почвата на Япония. Богатството на почвата не може да бъде имитирано, колкото и да се стараем. Някой може да каже, че богатството на почвата се определя от броя на дребните животни и микроорганизми, обитаващи в нея. А в Япония земната покривка е създадена предимно върху вулканични останки и не съдържа толкова много хранителни вещества за почвените бактерии. Ето защо японската почва не е много богата на хранителни елементи. В миналото японците са можели да поддържат равновесие в храненето и здравето си, защото са яли зърнени култури и зеленчуци, отгледани на тяхната земя, и риба и морски водорасли от близкия океан. Смятам, че това е съответствало на равновесието в природата.
--------------------------------------------------------------------------
Д-р Хироми Шиния



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2132505
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930