Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2013 10:22 - Ензимният фактор: от ентропия към синтропия
Автор: icebarbi Категория: Други   
Прочетен: 2927 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Навърших 72 години през март 2007 г. и когато виждам от време навреме съучениците си, мога да кажа какъв живот е водил всеки един от тях, откакто сме се срещнали за първи път. Някои изглеждат наистина като стари хора, а други изглеждат много по-млади. Разликата се крие в различни фактори, като навиците им на хранене и на живот, във водата, която пият, времетраенето и качеството на съня им, както и в тяхната жизнена среда и мотивация. Тялото на един по-възрастен човек никога не лъже. То отразява вярно начина, по който той е живял. Някои казват, че от момента, когато се раждаме, всички живи същества поемаме по един и същи път към смъртта. Това е вярно. В крайна сметка, според законите на природата един ден животът ни приключва.

Скоростта обаче, с която отделните хора се спускат по този път, е много различна. Хора, подложени на силен физически или умствен стрес, могат да приключат живота си само за 40 години, а други могат да крачат спокойно по същия път в продължение на 100 и повече години преди края. Те постигат това, като се грижат за ума и тялото си, наслаждават се на преживяванията си и ги споделят с партньора или приятелите си. Пътят, който ще извървим, избираме по собствената ни свободна воля. Но тъй като крайната точка е една и съща, не е ли по-добре да си създадем и да се насладим на дълъг и плодотворен живот? Вземете например един обикновен пирон. Един ден той ще ръждяса, постепенно ще се разяде и разпадне. Пиронът ръждясва, ако е изложен на действието на солта край морския бряг; ако обаче редовно смазвате или боядисвате пирона, може да го предпазите от ръждясване за известно време. Процесът, който води до разрушение или разпад, се нарича „ентропия". Но скоростта на ентропията се променя съобразно средата. Процесът на забавяне развитието и преобръщане на ентропията към възстановяване и регенерация се нарича „синтропия”.

Тъй като е предопределено всички да умрем, може да се каже, че животът върви надолу по течението на ентропията. Но в същото време природата ни предлага и възможност за синтропия. Едно живо същество, което създава нов живот в тялото си, пряко се включва в синтропията. При животните например майчиното яйце и бащината сперма се обединяват, за да създадат нов живот. При растенията, дори и ако стъблото умира, от семе или от върха на някои от корените пониква ново стълбце. Някои видове риби, като есетрата, жертват живота си, за да създадат нов, плуват срещу
течението, за да хвърлят хайвера си и умират. Тези примери показват момента, в който ентропията преминава в синтропия. В природата ентропията и синтропията съществуват едновременно. Човешкото тяло се възобновява ежедневно чрез метаболизма. Дори и ако се разболеем, нашите естествени самоизцелителни сили ни помагат да се възстановим. Всичко това са функции на синтропията. С цел синтропията в тялото ни да действа нормално, трябва да живеем според природните закони. И с тази книга аз популяризирам добра диета и добър начин на живот като пътища за съществуване според тези закони. При хората има един друг уникален фактор, с помощта на който може да променим ентропията в синтропия, и това е нашата умствена, духовна сила.

Вече споменах неколкократно важността на мотивацията и щастието и ролята им за нашия здравословен живот, защото с това искам дебело да подчертая и ролята на умствената, на духовната сила и влиянието й върху физическото тяло. Понастоящем специализираната медицина не обръща истинско внимание на умствени фактори като мотивацията, въпреки че мотивацията оказва необикновено влияние върху тялото и е необходима за всеки, който желае да води здрав и енергичен живот. Хора, които са в центъра на общественото внимание, като актьори, актриси, политици и бизнесмени, често пъти блестят с младежко излъчване. Съзнанието, че са в центъра на вниманието, засилва мотивацията им. От друга страна, често пъти чуваме как някой, който доскоро е работил много упорито, внезапно остарява или се разболява след пенсионирането си, несъмнено заради загубата на мотивация.

Мъже и жени, които живеят само за работата си и нямат странични интереси, няма да знаят какво да правят със себе си, след като се пенсионират. По-веро-ятно е по-уравновесените личности да запазят здравето си след пенсиониране. Ако след като сте прочели книгата, започнете според съветите ми да избягвате яденето на окислени храни и млечни продукти, да пиете добра вода и да се съсредоточавате всеки ден върху чувствата на благодарност и щастие, тялото ви ще започне да преминава от състояние на ентропия в синтропия. Най-важното нещо е да действате незабавно и да поддържате мотивацията си. Без значение е колко сериозно мислите да ядете по-добри храни, да пиете добра вода или да спрете пиенето и пушенето, ако тези мисли не са придружени от действия, ще стигнете само дотам да изпитвате чувство на вина от липсата на решимост - отрицателна емоция, която определено няма да подпомогне здравето ви.

Много заболявания, известни в миналото като „болести на възрастта”, сега се наричат „заболявания, свързани с начина на живот”. Ето защо при всеки подходящ случай казвам на хората, че това наистина са заболявания, предизвикани или от незнание, или от липса на самоконтрол. Знам, че това са остри думи, особено за онези, които вече са заболели. А тъй като много от тези хора се разболяват, защото не са придобили нужните познания, най-голяма вина се пада може би на лекарите и на порядките в обществото. И като казвам, че тези заболявания са предизвикани от липса на самоконтрол, правя го само за да подчертая ясно, че със самоконтрол може да се предпазите от много болести. Лекарите и обществените отношения биха могли да са отговорни за непознаването на тези проблеми, защото самите доктори са между хората, които често се разболяват. Познавам доста лекари, които страдат от рак или диабет. Всъщност, преди няколко десетилетия бях прочел, че очакваната продължителност на живота на американските лекари е 58 години. С други думи, дори лекарите, за които се предполага, че са „специалисти по болестите”, страдат от недостиг на основни познания относно храненето и здравето. Макар че тази книга е написана въз основа на мои изследвания на множество клинични случаи, не може да станете по-здрави само от четенето на тези страници. Здрави ще станете, ако всекидневно се придържате към правилната диета и подходящия начин на живот.
Развиването и укрепването на добри навици, макар и скромно в началото, постепенно ще доведе до значително подобрение на здравето ви. А никога не е късно за едно добро начинание.

Въпреки че има различия за различните части на тялото по-голямата част от клетките обикновено се подменят на всеки 120 дни. Така че бих посъветвал тези, които искат да опитат Ензимния фактор - диета и начин на живот, да следват моите напътствия най-малко четири месеца. Ако можете да промените телесното си състояние от ентропия към синтропия и да поддържате синтропията, тялото ви поразително ще се промени дори в рамките на въпросните четири месеца. Спазвайте добра диета, придържайте се към здравословен начин на живот, пийте добра вода, почивайте си добре, упражнявайте се умерено физически и имайте интереси, които ви мотивират - тогава и тялото ви ще откликне по положителен начин. Независимо колко нездраво е тялото ви в момента, то постоянно се стреми към здраве. Като лекар нищо не може да ми даде по-голямо удовлетворение от това да приложите на практика съветите ми след прочитане на книгата и да установите поразителната промяна на здравето ви към по-добро.
-----------------------------------------------
Д-р Хироми Шиния



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2123078
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031