Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2013 10:22 - Препоръчителни хранителни навици
Автор: icebarbi Категория: Други   
Прочетен: 2918 Коментари: 0 Гласове:
1



ДЪВЧЕТЕ ДОБРЕ ХРАНАТА СИ
Сдъвквайте всяка хапка от 30 до 70 пъти. При подобен начин на дъвчене се освобождава по-голямо количество слюнка, съдържаща ензим, който се свързва много добре със стомашния сок и жлъчния секрет и подпомага храносмилателния процес. Внимателното и грижливо сдъвкване на храната повишава равнището на кръвната глюкоза, а това, от своя страна, потиска апетита и предпазва от преяждане. Това спомага също за пълното усвояване на храната, дори и когато е в малки количества.

ЯЖТЕ ПЪЛНОЦЕННИ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ, АКО Е ВЪЗМОЖНО ОТ Т.НАР ОРГАНИЧЕН ВИД Кафявият ориз, пълноценните, нерафинирани зърна и бобовите култури, както и ферментиралите храни са много добри. Яжте шепа бобови зърна всеки ден. Те съдържат повече протеин от месото, както и много други елементи, включително витамини, минерали и селен.

ЯЖТЕ САМО МЕСА ОТ ЖИВОТНИ С ПО-НИСКА ТЕЛЕСНА ТЕМПЕРАТУРА ОТ ЧОВЕШКАТА Не е добре да се ядат меса от животни с по-висока телесна температура от нашата - като говеда и пилета, защото техните животински мазнини се втвърдяват в кръвния ток на човека. Много по-добре е да се консумират меса от животни с по-ниска телесна температура, като рибата, защото рибеното масло се втечнява в тялото ни и дори прочиства артериите, вместо да ги запушва.

ИЗБЯГВАЙТЕ ДА ЯДЕТЕ И ПИЕТЕ МАЛКО ПРЕДИ ЛЯГАНЕ Много е важно да спрете да ядете и пиете 4-5 часа преди лягане вечер. Когато стомахът е празен, съдържа силно концентрирана солна киселина, която убива Хеликобактер пилори, както и други лоши бактерии, като по този начин се създава балансирана чревна среда, благоприятна за самоизцеление и укрепване на имунната защита. Ограничаването на течностите и храната преди лягане вечер също спомага да се предотврати връщането на киселина в хранопровода (рефлукс), а също и сънната апнея.

ПИЙТЕ 8-10 ЧАШИ ДОБРА ВОДА ДНЕВНО Важно е да развивате и поддържате правилен ритъм на пиенето на вода. Пийте две или три чаши вода след ставане сутрин и две-три чаши вода тридесет минути преди всяко ядене. Важно за вас е да пиете вода по-скоро преди, а не по време или след храненето, ако не желаете да разреждате храносмилателните ензими. Ако не може да се храните без течности, изпийте около половин чаша на малки глътки. Добра вода е тази, в която няма вредни за човешкото тяло вещества, включително и хлор. Добрата во-да има малки мехурчета на „гроздове” и съдържа добре балансирани количества минерали, като калций, магнезий, желязо, калий и натрий. Индексът рН не бива да бъде над 7,5, т.е. водата трябва да бъде слабо алкална. Водата не трябва да съдържа оксидиран калций в големи количества. С други думи, водата трябва да може да елиминира свободните радикали, като възпрепятства окислението.

ЯЖТЕ КАЧЕСТВЕНИ ВЪГЛЕХИДРАТИ Въглехидратите се смилат и усвояват лесно и са пряк източник на енергия. Добрите въглехидрати съдържат влакнини, витамини и минерали, елементи, които съдействат за ефикасния клетъчен метаболизъм, за подобряване на кръвния ток и за отделянето на отпадъчните продукти от тялото. Добре смлените и усвоени първокачествени въглехидрати произвеждат вода и въглероден двуокис. Те не произвеждат токсини или отпадъчни продукти, както при метаболизма на протеините или мастите. Те са идеалният източник на енергия за ежедневните дейности и за поддържане на издръжливостта, защото метаболизмът на въглехидратите не замърсява кръвта с отпадъчни продукти, а и не се изисква много енергия, за да бъдат смлени и усвоени. Някои източници на качествени въглехидрати:
• Нерафиниран и кафяв ориз
• Нерафиниран ечемик
• Елда
• Просо
• Царевица
• Амарант (щир)
• Киноа*

-На езика на инките –„майчино зърно”- бел. на прев.• Пълнозърнест хляб
• Тъмно японско брашно от елда, произведено от нерафинирани зърна


ПОДБИРАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО МАЗНИНИТЕ В ДИЕТАТА СИ Мазнините се категоризират според произхода си на растителни и животински.
Растителните мазнини се добиват от:
• маслини
• соя
• царевица
• сусам
• рапица
• шафран
• специален вид ориз
Животинските мазнини включват:
• краве масло сланина
• мас от месо
• рибено масло

Освен това мазнините се разделят според съдържанието им на наситени или ненаситени мастни киселини. Наситените мастни киселини, като стеариновата и палмитиновата киселина, изобилстват в животинските мазнини. Ненаситените мастни киселини се намират в растителните масла под формата на линолеинова, линоленова, алеинова и алахидонова киселина. Линолеиновата и алахидоновата киселина се наричат основни мастни киселини или витамин Р, който не може да се произвежда от тялото и поради това трябва да се приема от храната. Животинските мазнини предизвикват натрупване на отпадни продукти, водещи до атеросклероза, високо кръвно налягане и наднормено тегло. Естествените храни, като кафяв ориз, сусамено семе, царевица и соя, съдържат около 30% масти и са много по-добър източник на необходимата за тялото мазнина, отколкото рафинираното олио, защото тяхното усвояване не натоварва панкреаса и черния дроб. Освен това растителните масла прочистват отпадните про-дукти като лошия холестерол и предотвратяват атеросклерозата, защото запазват гъвкавостта на клетките и кръвоносните съдове. Растителните масла, продавани като „олио за салата”, са обработени по химически път и не са препоръчителни.



Гласувай:
1



1. antoninus - масло от рапица
15.08.2013 10:47
За маслото от рапица съм чувал, че не е полезно. Ти какво мислиш?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2132214
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930