Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2010 10:00 - Великден има ли библейско основание?? Езически празник, преклонение пред Ищар ли е?
Автор: icebarbi Категория: История   
Прочетен: 2046 Коментари: 4 Гласове:
47



Отново идват Великденски празници, поне в православната част на света.  И не на последно място пасхата, която е свързана със смъртта и възкресението на Исус не съвпада всяка година с неделята, защото се базира на дата от еврейския календар. Какво е Великден тогава, една дата? Защо се празнува и какъв е произходът му? Има ли библейска основа и откъде идват различните символи свързани с този ден?

Още в началото е лесно да се отговори веднага на въпроса, дали Великден има библейско основание. В Библията Великден е деня в който Исус възкръсва. Поради това, че пасхата в онази година е съвпадала със съботата, Исус възкръсва в неделя. Нито един стих в Библията не ни показва, че този ден трябва да се празнува като християнски празник. Празнуването на Великден се въвежда постепенно от християните в по-късни времена. Сам Исус завещава възпоменанието на последната вечеря, която той взема заедно с дванадесетте, но нищо не споменава за деня на възкресението.

Особеното на християнския Великден е, че се свързва с неделята. Още на първия Никейски събор се взема решение Великден да се празнува само в неделен ден. Това решение веднага отделя този празник от реалната дата на смъртта и възкресението на Исус, защото Той умира преди пасхата и възкръсва веднага след нея на третия ден. Не само това, но именно тази връзка която се прави между деня на възкресението и неделния ден е една от основните причини за установяването на неделята като заповед за всички християни, на мястото на четвъртата заповед според която съботата е Господния ден. Именно такава е ролята на Великденските празници в историята на църквата, като носител на неделята.

Повода на християните, особено в големите градове на римската империя, най-вече Рим, да се установи Великденския празник, е желанието им да не бъдат бъркани с юдеите, които изпадат в немилост след двата големи бунта през 70 и 135 година сл. Хр. Не само, че били гонени поради факта, че са били обявени за врагове на империята след пожара в Рим предизвикан от Нерон. Често римските власти гледали на християните като една еврейска секта. Така те попадали често под две гонения, веднъж като християни и друг път като юдеи. В желанието да се разграничат от юдеите Великден изиграва значителна роля в живота на ранната църква, понеже Исус възкръсва в неделен ден. Именно това дава повод за по-късното празнуване на неделята като Господен ден.

Но деня на възкресението не е неделният ден непременно, а просто деня след пасхата. Но църквата решава да се разграничи от юдейския празник и започва да свързва възкресението с неделята, а не толкова с пасхата, която се свързва с юдеите. Антисемитските настроения в християнството се засилват все повече и повече и начало на това дава повода на възкресението превърнат във Великден от някои християни в ранните столетия.

Това е едната страна на Великден, но някои символи и традиции са с чист езически произход, като боядисването на яйца и символа на заека, като символ на плодородието. Тези неща се наслагват върху привидно библейския повод за празнуването на Великден и го оформят до вида му който познаваме днес.

Според св. Беде (673–735 г.), английски средновековен историк, англосаксонското название на Великден – Истър (Easter), произлиза от древната предгерманска тевтонска митология. Еостра (Eostre) е англосаксонска богиня на пролетта. На нея е посветен месец април, а тържествата в нейна чест са организирани по време на пролетното равноденствие.

В желанието си да направят християнството по-приемливо за езичниците, англосаксонските християни започват да използват за Великден названието Истър, тъй като християнският празник на Възкресение Христово съвпада с древното празнуване на настъпващата пролет. В същото време обаче те посочват, че Великден е по-скоро свързан с еврейския празник Пасха. Под това име Великден се празнува и днес в повечето латиноговорещи страни.

Често използваме факта, че хората празнуват Великден, за да проповядваме библейски истини, но нека не забравяме причините за появяването на Великденския празник. Понякога добри намерения, да подпомогнем себе си, или дори Божието дело могат да бъдат повод за грешки, които не подозираме. Такъв и е случая с Великден. От намерение за разграничаване от юдеите и достигане на повече езичници, които са признавали неделята като ден на бога слънце, се стига до там, че Великден отваря вратата за отхвърляне на четвъртата Божия заповед и смесването с езически легенди и традиции.

Истинският велик ден предстои и той за мен е второто завръщане на нашия Господ. Това е, което трябва да очакваме. Това ще бъде истински празник за всеки, който се надява на Господа.

Радио предавания
Сутрин от 7:00 до 8:00 ч.
на честота 6025 kHz
(49-ти метров сектор на къси вълни)
E-Mail: awr_bg@abv.bg



Тагове:   великден,   основание,


Гласувай:
47



1. eien - "Отново идват Великденски празници, поне в православната част на света!"
30.03.2010 10:02
???????
Защо ПОНЕ в православната част??????
Всички католици и православни по целия свят ще отебележат Великден на 4 април!
цитирай
2. icebarbi - ??????? Защо ПОНЕ в православ...
30.03.2010 10:40
eien написа:
???????
Защо ПОНЕ в православната част??????
Всички католици и православни по целия свят ще отебележат Великден на 4 април!

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Може би трябваше да добавя и тях, имам предвид за хората които зачитат ритуала, а не какво казва библията за това.
цитирай
3. pitagorid - Християнството е базовата религия
31.03.2010 09:21
Християнството е базовата религия върху която се празнуват много езически празници. Поне в България мога да изредя поне 20 такива празника. Но това не променя традиционната вяра в Христос. Но и в исляма е така. Православната църква се придължа стриктно към каноните и догмите приети на Никейския събор през 325 година. Западните църкви демонстративно пренебрегват някои от тези догми, но това не омаловажава тяхното влияние върху целия християнски свят
цитирай
4. icebarbi - Да така е, но за мен по важен е въпр...
31.03.2010 11:11
Да така е, но за мен по важен е въпросът хората да изследват сами писанието и да са наясно, че това което спазват Бог не го иска и не го приема, той иска нещо друго и го е посочил и казал какво е за него преклонението и спазването на това което той иска !

Спазването на човешки традиции които да „минават” пред Бога за духовност не върви, още когато Каин принесе жертва на Бога с плодовете беше показано, че не се приема защото Бог иска друго ,не това което човек намери за добре.

Все едно да наемеш майстор да ти оправи водопровода, а той да ти смени плочките в банята и отгоре на всичкото да ти вземе пари за това защото така е решил, че ще е добре !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2133752
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930