Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2010 09:50 - РАЗУМНИТЕ ЩЕ РАЗБЕРАТ - 5част.Възгледа за човешкото спасение
Автор: icebarbi Категория: История   
Прочетен: 873 Коментари: 2 Гласове:
5



От библейска гледна точка по-важно за нас е описанието на двете противоположни тенденции, които формират съществуването на два полюса в предпотопния свят. Началото се поставя от синовете на Адам и Ева - Каин и Авел. Каин принася жертва от най-хубавите си плодове, но тя не се приема от Бога. Авел жертва животно, според Божиите изисквания, и жертвата се приема. В принасянето на тези жертви се виждат два възгледа за човешкото спасение. При първия възглед (на Каин) човекът трябва да застане пред Бога с най-доброто, което има. Той трябва да представи своите заслуги и да разчита на собствените си сили. При втория възглед (на Авел) човекът се оправдава пред Бога чрез заслугите и достойнството на друг, Когото Бог ще изпрати. Този Друг е символизиран с невинно животно, което понася вината на грешника. явно е, че Авел е схванал великите истини на изкуплението. Той се е видял грешник, видял е как грехът и смъртното наказание стоят между него и Бога. Авел донесъл закланата жертва, за да признае правата на закона, който е бил нарушен. чрез пролятата кръв той виждал бъдещата жертва - Христос, умиращ на Голготския кръст.

     Макар и с някакъв привлекателен ореол, възгледът на Каин води до едно бързо отдалечаване от Бога и затъване в блатото на греха. Самият Каин става братоубиец. Неговите потомци събарят преграда след преграда, докато се стигне дотам да няма нравствен принцип, непотъпкан от тях.
     Представители на Авеловия възглед след неговата смърт стават потомците на Сит. На фона на преобладаващото нечестие те могат да се сравнят с малък оазис сред пустиня, където Провидението съсредоточава великите истини за спасението на света и установяването на Божието царство на Земята. С право са наречени Божии синове (Бит.6:2).
     Като полюс, противопоставящ се на другия, потомците на Сит запазват вярата си до момента, когато встъпват в брак с потомките на Каин, наречени "човешки дъщери". Така се стига до констатацията: "И видя Бог, че се умножава нечестието по земята и всичките им помисли бяха само зло всеки ден" (Бит.6:5). За да спре това лавинообразно развитие на злото, Бог донася потоп, от който се спасяват само осем души - единствените, запазили вярата в бъдещия Изкупител. Това са Ной и неговите близки.

     Водите на потопа не успяват да унищожат докрай идеята за усъвършенстването на човешкия дух със собствени сили и на дръзкото противопоставяне на Божия план за спасение на човека. Кълновете й намират почва у Хам (третия син на Ной) и в сърцата на неговите потомци. Внукът на Хам, известният Нимрод, е първият владетел на "Плодородния полумесец", първият човек, създал голяма империя. Но идеята за гордото извисяване на човека достига най-силен израз в замисъла да се построи грандиозно здание - кула, свързваща земята с небето. "И рекоха: Елате да си съградим град и кула, на която върхът й да стига до небето, и да си придобием име, за да не се разсеем по лицето на земята" (Бит.11:44). Целта е противопоставяне на Божието намерение за заселване на цялата земя. Строителите искат да положат началото на една монархия, която постепенно да обхване целия свят. По този начин градът трябвало да се превърне в столица, а величествената кула - в паметник на силата и мъдростта на човека. Самото предложение за строеж на кула, достигаща до небето, показва, че представата за Бога вече е доста примитивна. От текста се чувства, че хората търсят естествени причини за потопа и в кулата виждат средство, чрез което могат да се избавят при евентуално второ бедствие. Но свръхестествено явление проваля реализацията на замисъла. Изведнъж се установява, че строителите не говорят вече един език и не могат да се разбират (Бит.11:8). Множеството хора, струпани в местността, се разпада на групи, които тръгват в различни посоки.

     В памет на станалото събитие (размесването на езиците) кулата е наречена Вавилонска, което преведено означава смешение, бъркотия. С това събитие се приключва дръзкото противопоставяне на Божия авторитет в предисторическите времена. Оттук нататък възгледът за усъвършенстването на човека и издигането на неговия дух със собствени сили ще се проявява в грубото идолопоклонство.

В р е м е т о   н а   п а т р и а р с и т е . . . .

Продължението утре, но в 13 ч. за да се наспите ;))))

Радио предавания на български език

 Сутрин от 7:00 до 7:30 ч.
на честота 6065 kHz
(49-ти метров сектор на къси вълни)
Вечер от 19:00 до 19:30 ч. (повторение)
на честота 7340 kHz
(41-ти метров сектор на къси вълни)

E-Mail: awr_bg@abv.bg




Тагове:   спасение,


Гласувай:
5



1. nkf - Начинанието на Нимрод е своеобр...
30.04.2010 13:55
Начинанието на Нимрод е своеобразен древен опит за глобализация.
цитирай
2. icebarbi - Още от древността се е загнездило ...
30.04.2010 18:34
Още от древността се е загнездило това чувство ;)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2134116
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930