Прочетен: 865 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 13.04.2010 21:25
“Друга тактика на сплашването, прилагана от индустрията на животинските продукти, е твърдението, че месото от бозайници и другите животински продукти са най-добрият източник на желязо и без тях рискуваме да си навлечем анемия.
Истината е, че дори при строгите вегетарианци анемията, дължаща се на недостиг на желязо, е рядко явление. Всъщност изследванията показват, че съдържанието на желязо в кръвта им не е по-малко, дори е по-високо от това на хората, които се хранят предимно с животински продукти. Освен това витамин С, който увеличава извличането на желязо от храната, се съдържа само в растителните храни, а не в животинските.” 41
“Китайският здравен проект дава необходимото разяснение и по този въпрос. От наблюдаваните хора “онези с най-голяма консумация на растителни влакна имаха и най-богата на желязо кръв”. 42 Ясно ви е, че и месото, и другите животински продукти не съдържат растителни влакна. Данните от КЗП показват, че “консумацията на месо не е необходима за предотвратяване на анемията поради недостиг на желязо. Средностатистическият китаец, у когото не се открива анемия, получава желязо в двойно по-големи количества от американеца, но почти само от растителна храна”. 43
Подробна информация за желязото и вегетарианците можем да намерим в “Основни принципи на вегетарианството”: “Проучванията показват, че вегетарианците поемат толкова или даже повече желязо от хората, които ядат месо...Учените изследват нивото на желязото и хемоглобина при 56 жени вегетарианки – група с повишен риск по отношение на желязо, особено в репродуктивна възраст. Както можеше да се очаква съдържанието на желязо във вегетарианската диета е по-високо, отколкото това в диетата на сравнима контролна група от населението. Само при 7 от 56 изследвани жени стойностите на хемоглобина са под 12 грама на децилитър – ниво, под което може да има съмнения за желязодефицитна анемия. При наблюдение на контролната група се установи, че голям процент от жените са със стойности на хемоглобина под цитираната. Чрез прилагане на три независими критерия беше установено, че жените вегетарианки имат нормално хемоглобиново ниво. Някои от жените вегетарианки приемаха допълнително желязо или витамин С, с които подсилваха резорбцията на желязото. 25 от тях обаче не вземаха нищо допълнително и независимо от това хемоглобивът и желязото им също бяха в границите на нормата. Към последните са включени и 9 жени, които все още менструират, поради което редовно губят кръв.
Ясно е, че не е задължително да страдаш от недостиг на желязо, ако си на вегетарианска диета. Но трябва да се внимава: ключовата фраза тук е “добре балансирана”. Както беше отбелязано по-рано, храните трябва да бъдат подбирани внимателно, за да се осигури адекватно количество желязо.”
По отношение на пернициозната анемия има известни основания за тревожност при пълните вегетарианци (които не приемат никаква храна от животински произход). Този вид анемия се различава от желязодефицитната и представлява тежко заболяване, дължащо се на недостатъчност на витамин В12 в организма. Този витамин отсъства от растителната храна. Проблема с витамин В 12 подробно е разгледан в горецитирания вече източник “Основни принципи на вегетарианството”, стр. 154, като накрая авторът д-р Рудолф Балантайн обобщава: “За да сте предпазени от дефицит на този витамин е нужно да приемате достатъчни количества риба, мляко или яйца.” Т.е. месото не е задължителният и незаменим източник на този витамин.
Радио предаванияСутрин от 7:00 до 8:00 ч.
на честота 6025 kHz
(49-ти метров сектор на къси вълни)
E-Mail: awr_bg@abv.bg
МИТОВЕ ЗА МЕСОТО. Мит номер 1: Големият ...
Мит номер 3: Митът за силата