Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2010 10:00 - Мит номер 3: Митът за силата
Автор: icebarbi Категория: Новини   
Прочетен: 1386 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 14.04.2010 10:35


 

Един от най-упоритите митове, способстващи за повишената консумация на месо е митът, че то дава сила. Ето какво казва по въпроса Харви Дайъмънд: “Само в САЩ годишно се консумират 33 милиона глави добитък. Това е огромно количество месо. За да събираме сила! Този довод се изтъква най-често, за да се оправдае потреблението на месо. “Трябва да поддържаме силите си”. Добре, нека разгледаме тази причина. Кое според вас е най-силното животно на планетата? Повечето от вас сигурно биха посочили слона. Съгласен съм. Без съмнение най-силните животни на света са тези, които столетия са били изолзвани от хората заради тяхната сила и издръжливост, а именно:слонове, волове, коне, мулета, камили и биволи. С какво се хранят тези животни? С листа, трева и плодове. Виждали ли сте някога сребърногърба горила? По своята физиология тя удивително прилича на човека. Невероятно силна е. Наистина тя е три пъти по-висока от човека, но затова пък е тридесет пъти по-силна. Една горила спокойно може да запрати през улицата стокилограмов мъж. Знаете ли какво яде горилата? Плодове и други растения. Какъв извод следва оттук? Трябва ли да се яде месо, за да се добие сила? Забравете за миг всичко, което са ви втълпявали по този въпрос.

Кажете вие какво мислите.?????

“Менютата на футболистите са претрупани с бифтеци и свински котлети. Друг вид хранене би означавало пълен провал, нали? Това е явна грешка. Вероятно една от най-добре пазените тайни в атлетиката е изненадващият ефект на вегетарианската диета. В зората на нашия век, експерименти, проведени в Европа и по-късно потвърдени в Америка, показаха резултати, противоположни на общоприетите относно силата и диетата на атлетите. Американските проучвания, проведени в Йеил през 1907 г., съпоставят при натоварване хора, консумиращи месо, и вегетарианци. Само един от невегетарианците можал да достигне 1000 точки, докато при вегетарианците те са шестима. Фактически двама от шестимата вегетарианци постигат 2000 точки. Подобни тестове са правени през последните десетилетия с цел да се установи по-прекият ефект от диетата върху издържливостта. През 1968 г. един датски изследовател констатира, че мъже, които са обикновено на смесена диета, при преминаване само на месо, мляко и яйца за три дни издържливостта им намалява с 50%, докато при преминаване на чисто вегетарианска диета издържливостта им се повишава с 50%.

През 1956 г. 17-годишният плувец Мъри Роуз стана най-младият трикратен олимпийски медалист. През 1960 г. той спечели златен и сребърен медал, като задържа титлата на 400 м. По-късно той подобри собствените си рекорди и се смята за най-добрия плувец на всички времена. Той е вегетарианец. Други известни плувци като Джони Вайсмюлер, със славата на Тарзан, са постигнали тройни световни рекорди след спазване на вегетарианска диета.

Известни с постиженията си са не само вегетарианците плувци, но и футболисти, баскетболисти, дори и тежкоатлети. На Изток тези факти не се смятат за изненадващи. Наблюденията върху природата дават обяснение за въздействието на диетата. В класическия пример слонът винаги побеждава лъва. Макар и по-агресивен и свиреп, месоядният лъв няма нито силата, нито издържливостта на вегетариянеца слон. След като лъвът е паднал от изтощение, слонът е готов да продължи борбата.”

Наистина, най-силните и най-дългоживеещите животни в света са също вегетарианци. Конят, волът, бикът и слонът - всички те имат здрави тела, голяма издръжливост и феноменална сила, която им дава възможност да носят масивни товари и да извършват тежка работа в помощ на хората. Нито едно от месоядните животни няма достатъчно енергия и издръжливост, за да бъде товарно животно.

Много световноизвестни атлети, бивши и настоящи, преминават към вегетарианска храна и смятат, че този начин на хранене им носи по-добри постижения. Всички спортисти заявяват, че не само не отслабват силите им, а напротив - всичките им способности значително се подобряват. По цял свят вегетарианците поставят забележителни рекорди в много спортни дисциплини. Всъщност те имат повече енергия и издръжливост, защото организмът им не прахосва това огромно количество енергия, необходимо, за да се противодейства на отровите в месото.

А ето и случаят с едно племе, прочуто със своята невероятна жизненост, издържливост и здраве. “Това са тубузийците, които живеят в пустинята Сахара при изключително тежки климатични условия, в гола местност, напомняща лунен пейзаж. По нагорещените пясъци те могат да изминат по 50-60 до 80 км дневно, търгувайки със сол, която те сами добивали. Стройни, гъвкави и жилави, тубузийците не знаят какво е умора. Описан е следният случай. Една заран, когато камилите били натоварени със сол, а хората от тубу – готови за път, изследователите решили да тръгнат успоредно с тях в своите охладени и приспособени за горещината джипки. Като изминали част от пътя, около 30 км, дали сигнал за почивка. Лекарите и целият екип с тях били много уморени и вече една издържали в колите. Но когато проверили състоянието на тубузийците, се оказало, че то е без промяна, както при тръгването: пулсът им бил нормален, нямало и следа от умора. Но изненадите не спрели дотук. Изследователите решили да обядват и предложили и на тубузийците от своята храна: телешки бульон и обикновен иконсервирани храни. Местните хора гледали с подозрение, но когато все пак решили да опитат – отказвали още при първата хапка и плюели с отвращение. Предпочитали своя обяд, състоящ се само от 3-4 фурми. Учените били сълно впечатлени. Тубузийците, за разлика от хунзийците, за които вече споменахме, са пълни вегетарианци – не ползват никаква храна от животински произход. Сутрешната им закуска се състои само от едно от растящите там треви, приготвено по подобие на нашия билков чай, но по-концентрирано, без да се подслажда или посолява. Обядват с по-няколко фурми, а вечерята е единственото им по-солидно и основно хранене, винаги едно и също – каша от просо. Тази каша те разнообразяват със сос от местни подправки илия заливат с кокосово масло.”

Могат ли разпостранителите на мита за “силата на месото” да обяснят феноменалната издържливост на това вегетарианско племе?

Радио предавания
Сутрин от 7:00 до 8:00 ч.
на честота 6025 kHz
(49-ти метров сектор на къси вълни)
E-Mail: awr_bg@abv.bg



Тагове:   номер,   мит,   МИТЪТ,


Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2122838
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031