Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2010 16:51 - Първоначалната диета
Автор: icebarbi Категория: Други   
Прочетен: 746 Коментари: 0 Гласове:
19



 Един писател оспорва вярата в Бога, в свръхестественото и във всяка духовна реалност въобще. Вярва единствено в материалния свят, в материалните неща.

„Човекът е това, което яде – твърди той. – Точка.”

Колкото и да е крайно подобно становище, в него има известен смисъл. Със сигурност ние сме нещо повече от това, което ядем! Но това, което ядем, ни помага да сме това, което сме. Нашата кръв, кости и тъкани се поддържат чрез храната, която внасяме в тялото си. Знаем, че ако спрем да се храним, ще умрем. Знаем още, че храната влияе на физическото ни състояние по най-различни начини. Всеки, който е преяждал или е ял вредни неща, и след това се е разболявал, знае какво физическо (а и духовно!) влияние оказва храната. Да, диетата може да се отрази върху мисленето ни. Това не бива да ни изненадва, тъй като центърът на мислите е мозъкът, а той със сигурност се влияе от онова, с което го храним.


„И тъй, ядете ли, пиете ли, нещо ли вършите, всичко вършете за Божия слава” (1Коринтяни 10:31).

Битие 1:26-30
  26. Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие; и нека владее над морските риби, над небесните птици, над добитъка, над цялата земя и над всяко животно, което пълзи по земята.
  27. И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.
  28. И Бог ги благослови. И Бог им каза: Плодете се и се размножавайте, напълнете земята и я покорете, бъдете господари над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята.
  29. Бог каза: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя, и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна.
  30. А на всички земни зверове, на всички въздушни птици и на всичко, което пълзи по земята, в което има живот, давам всяка зелена трева за храна; и стана така.


Какво означава фактът, че и човекът, и животните се хранят с едни и същи неща?

Бог дава на нашите първи родители градина, пълна с плодове и ядки. Можем само да гадаем доколко те са се различавали от онези, с които разполагаме днес, но сме сигурни, че в този Божи „рог на изобилието” е имало изключително разнообразие от цветове и вкусове, от плодове и ядки. Представете си дървото на живота, засадено край красива река, което всеки месец дава различен плод. А листата му са за изцеление и предпазват хората от всякакви болести и неразположения. Така го описва апостол Йоан в Откровение 22:2, 3.--И от двете страни на реката имаше дърво на живота, което раждаше плод дванадесет пъти, като даваше плод всеки месец и листата на дърветата бяха за изцеление на земните племена.
  3. Никакво проклятие няма да има вече; и престолът на Бога и на Агнеца ще бъде в него и Неговите слуги ще Му служат.

Описанието на живота в Едем е толкова кратко, че много от въпросите ни остават без отговор. Но едно е сигурно – Адам и Ева са се радвали на едно дърво, до което ние вече нямаме достъп.

Научните изследвания потвърждават, че вегетарианската диета е по-здравословна от онази, която съдържа много месо и храни с високо съдържание на наситени мазнини. Адвентният здравен институт, управляван от университета “Лома Линда”, прави изследване  в Съединените щати, хора които живеят при сходни демографски и битови условия, с изключение на едно – следват различен режим на хранене. При сравнението на хора, придържащи се към ово-лакто-вегетарианска диета (растителна храна плюс мляко и яйца), и онези, които ядат всичко, включително бяло и червено месо, се оказва, че вегетарианците страдат по-малко от сърдечни заболявания, от по-малко видове рак, по-рядко от хипертония, диабет, деменция и остеопороза. Всичко това заедно води до по-голяма продължителност на живота.

Адвентистите вегетарианци, дълголетници, както бе публикувано в първият брой на българският  national geographic,   се радват на осем до десет допълнителни години здраве и живот, благодарение на пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците, варивата и ядките. Освен това те приемат по-малко рафинирани продукти, захар и полуфабрикати. Подобни изследвания, проведени в Европа, Австралия и Южна Америка, потвърждават тези резултати. До днес в научните списания са публикувани повече от четиристотин статии, посветени на здравословния начин на живот на адвентистите от седмия ден.

Някои хора имат склонност да поставят храненето в центъра на своята религия; поддържат становището, че колкото си по-стриктен в диетата, толкова по-свят човек си. Трябва да признаем, че е важно да внимаваме какво ядем и да се стремим да приемаме колкото е възможно по-здравословна храна.



Тагове:   диета,


Гласувай:
19



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2133700
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930