Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2010 13:30 - Преобразяването е дело на Светия Дух, Който създава ново отношение към Бога и нова способност за опознаването Му.24
Автор: icebarbi Категория: Други   
Прочетен: 787 Коментари: 0 Гласове:
5



Не можете да си изберете рождения ден! Никой не е могъл. Въпреки успеха на медицинската наука не е никак лесно да се избере дата за раждане.

Преобразяването е наречено новорождение. То е началото на духовния живот. Както и при физическия живот, не можете да си изберете духовния рожден ден.

Когато синът ми учеше в гимназия, реших, че е време да се преобрази духовно. Един ден започнах разговор с него, но нищо не се получи. И двамата бяхме смутени. Бях забравил първия принцип на преобразяването - то е дело на Светия Дух. Не можем да преобразим себе си, както не можем да преобразим някой друг. "Тази промяна може да се осъществи само чрез резултатното действие на Светия Дух" ("Животът на Исус").

Младите хора често грешат по въпроса за преобразяването. Някои посочват случилото се на пътя за Дамаск, но забравят, че дори Павел се нуждаел от три години в Арабската пустиня, преди да се подготви за евангелизаторската си дейност. В противоположната крайност изпадат тези, които не са сигурни дали са били преобразени, но предполагат, че това сигурно е станало, тъй като са израснали в църквата. Някои са се посветили на Христос и когато не са открили някаква чудотворна промяна на следващата сутрин, са заключили, че въобще не са преобразени и че трябва да изчакат до следващия емоционален апел.

Изключително важно е да намерим дефиниция на преобразяването. То е дело на Светия Дух и води до промяна на отношението към Бога. Кога бе преобразен блудният син? Докато бе в свинарника. Къде се намираше малко по-късно? Пак в свинарника! Тук някои добавят: "Така е, но не остана там дълго време." Вярно е. Но какво се промени след преобразяването му? Неговото отношение. Имаше още много време, докато стигне до дома на баща си, но отношението към него претърпя огромна промяна. Промяната на отношението подготви пътя за останалите промени.

Преобразяването дава нова способност за опознаване на Бога. Никой не може да диша сам, преди да е роден. Макар че е възможно да се ускори процеса на преобразяване, като се потопите в духовна атмосфера, опитът да водите посветен живот ще ви донесе единствено скука, ако не бъдете духовно роден. В 1Кор. 2:14 се казва: "Но естественият човек не побира това, което е от Божия Дух, защото за него е глупост; и не може да го разбере, понеже то се изпитва духовно."

Едно от чудесата, постигани от Светия Дух по времето, когато преобразява, е създаването на нова способност за познаване на Бога. "За да Му служим правилно, трябва да бъдем родени от Божествения Дух. Това ще очисти сърцето и ще обнови ума, давайки ни нови способности да познаваме и обичаме Бога" ("Животът на Исус").

Независимо дали сте родени в семейство на атеисти или на истински християни, вие трябва да се новородите, за да видите небесното царство. Исус каза на Никодим: "Ако се не роди някой отгоре, не може да види Божието царство" (Йоан 3:3).

Можете да знаете дали наистина сте преобразени. Вярно е, че има различни видове преобразяване, така както има и различни видове емоционалност, но въпреки това можем да знаем кога сме го преживели. "Постепенно, може би несъзнателно за човека, се създават влияния, които целят да привлекат душата при Христос. Те може да се получат от размисъл за Него, чрез четене на писанията или чрез слушане на Словото от проповедник. И в един миг, когато Духът дойде с по-ясен призив, душата се предава с радост за Исус" ("Животът на Исус").

Случвало ли ви се е "внезапно"? Разчитали ли сте за спасение на доброто си поведение, на поста си в църквата или на християнското си наследство?

Или след като сте осъзнали слабостите и грешките си, сте стигнали до заключение, че никога не сте преживели преобразяване?

Когато разберете какво означава преобразяване, ще можете да знаете дали сте го преживели.

 




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2123046
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031