Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2010 13:30 - Ако човек е произлязъл от маймуната, тогава откъде идва морала, нравствеността, съвестта??
Автор: icebarbi Категория: История   
Прочетен: 6043 Коментари: 20 Гласове:
62В религията, както и във философията, строго научното доказателство е немислимо. Човешкото мислене е ограничено и не може да обхване неограничения Бог. Алберт Айнщайн казва: "Виждам часовника (т.е. творението), но не мога да си представя часовникаря" (твореца). А пророк Исая пише: "Вдигнете очите си нагоре, та вижте: Кой е създал тия светила, и извежда множеството им с брой? Той ги вика всичките по име. Чрез величието на силата Му, и понеже е мощен във власт, ни едно от тях не липсва" (Исая 40:26).
    От опит знаем, че всяко нещо има своя причина. Ето как Исак Нютон изразява това: "Удивителният ред във Всемира може да се припише само на едно могъщо и премъдро Същество".
    Напоследък някои космолози говорят за някаква логика в устройството на Всемира. Логика, която преследва определена цел. Излиза, че над Вселената властва разум. Библията казва за този Разум: "Защото всяка къща се строи от някого; а Тоя, Който е устроил всичко, е Бог" (Евр. 3:4). Дори скептикът Волтер пише: "... не мога да мисля, че този часовник (т.е. светът) няма часовникар".
    Микросветът също говори за своя Творец и мъдростта Му. Физикът Макс Борн в есето си "Моят живот и възгледи" пише:" Атомът и аз бяхме задружни до съвсем скоро. Аз виждах в него ключ към най-съкровените тайни на природата и той ми откри величието на творението и на Твореца".
    Псалмистът възкликва: "Колко са многовидни Твоите дела, Господи! С мъдрост Си направил всичките..." (Пс. 104:24).
    Вероятността да се появи една жива клетка от случайна среща на химичните елементи е нулева! Биологът Леконт де Нойи е изчислил, че това може да се случи един път на 10321 години. Имайте предвид, че възрастта на нашата галактика се изчислява на 1010 години! Великият Луи Пастьор е опровергал хипотезата за самозараждането и е доказал, че живот има само от живот. Христос представя този принцип с думите: "... както Отец има живот в Себе Си, също така е дал и на Сина да има живот в Себе Си" (Йоан 5:26). Въпросът "Кой е създал Бога" е нелогичен. Ако Бог е създал всичко, т.е. ако е Първопричина на всичко и ако Той е създаден, това значи, че не е Първопричина.
    Нека сега се обърнем към дилемата "има Бог, няма Бог" и да видим какви са последиците, произтичащи от двете решения. Ако няма Бог, ако човек е произлязъл от маймуната, тогава понятия като морал, нравственост, съвест, са без смисъл. Атеистичният принцип "Право е онова, което е полезно", е абсурд. Същото важи и за "Целта оправдава средствата". Такъв начин на разсъждение Библията представя в Пс. 14:1: "Безумният рече в сърцето си: Няма Бог. Поквариха се; сториха развалени дела; няма кой да прави добро".
    Съвсем различно изглеждат нещата ако реша, че има Бог. Човешкият живот има висш духовен смисъл - формиране на добродетелен характер, стремеж към пълно единение с Бога, Ап. Павел изразява тази мисъл в Еф. 2:10 така: "Защото сме Негово творение, създадени в Христа Исуса за добри дела, в които Бог отнапред е наредил да ходим".
    Щом има Бог, хората са братя, защото имат един общ Баща. Когато забравим Бога, ние се отдалечаваме един от друг, няма какво да ни обединява. Защото в името на какво да обичам и почитам един човек, който ми е абсолютно чужд и по произход, и по народност, по култура, може би по образование, интереси или материално състояние? Но в името на Бога ние можем да смятаме всеки човек за свой брат, независимо от хилядите различия и противоречия.
    От гледна точка на човешката психика Бог е незаменима душевна и духовна потребност. Без Бога няма трайно щастие, няма мир и радост в душата. Нищо не може да замени Божията любов и топлина. Без Бога всичко е суетно, мимолетно и празно. Достоевски казва в книгата си "Бесове", че човек няма нужда само да е щастлив. Всекидневният хляб не е единствената храна, към която да се стреми. Той има нужда да вярва всеки миг, че съществува висша радост. Той има нужда да вярва в нещо, което не може да се достави нито чрез работа, нито чрез хитрост. Той има нужда да вярва в неизмеримото, непонятното, безкрайното. "Ако бихме лишили човечеството от това безкрайно велико, то би умряло от отчаяние", казва Степан Трофимович в последната глава на "Бесове".
    Без Бога няма утеха. В Пр. 14:32 четем: "Нечестивият е смазан във време на бедствието си, а праведният и в смъртта си има упование".Гласувай:
62
01. анонимен - 6929
02.04.2010 13:45
само "Миньор -Перник"!!!
цитирай
2. vandela007 - Да! Някои имат маймунски произход, ...
02.04.2010 23:41
Да! Някои имат маймунски произход, а други - Божествен. Всеки си избира в какво да вярва, защото Дарвин не е доказал еволюционния произход на човека. И никой не го е доказал. Еволюционната теория се приема също с ВЯРА!
цитирай
3. keykey - На верен път си ....Дерзай !
03.04.2010 11:55
Слава Богу,че те вълнуват екзистициални теми и то на такава възраст...! Там е Истината във Вечната книга...! Какво трябва да прави човек през тази малка частица от земния си живот...!? Покаяние(метаноя),да се променя....! Това е единственото,което ще оцени Господ,когато се изпълни времето...и отношението ни към ближните независимо дали са вярващи или не !
цитирай
4. icebarbi - Слава Богу, че те вълнуват екзис...
10.04.2010 21:05
keykey написа:
Слава Богу,че те вълнуват екзистициални теми и то на такава възраст...! Там е Истината във Вечната книга...! Какво трябва да прави човек през тази малка частица от земния си живот...!? Покаяние(метаноя),да се променя....! Това е единственото,което ще оцени Господ,когато се изпълни времето...и отношението ни към ближните независимо дали са вярващи или не !Така е, надявам се все повече млади хора да се замислят по тези въпроси !
цитирай
5. анонимен - Човекът е създаден по образ и подобие на Господ....
14.04.2010 10:35
А кой е създал подобието и образът на Господ, така както го представят?
цитирай
6. icebarbi - Битие 1:27 И Бог създаде човека по ...
14.04.2010 10:48
Битие 1:27
И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.

Битие 2:19
И Господ Бог създаде от земята всички полски зверове и всички въздушни птици; и ги приведе при човека, за да види как ще ги наименува; и с каквото име назовеше човекът всяко одушевено същество, това име му остана.

Второзаконие 4:32
Защото попитай сега за миналите времена, които бяха преди тебе, от деня когато Бог създаде човека на земята, и попитай от единия край на небето до другия: ставало ли е такова нещо, като това велико дело, или чувало ли се е подобно на него?

Искам нещо, много важно да поясня. Под Божии образ, не се има предвид външният вид, защото никой не знае как изглежда Бог. „1 Йоаново 4:12
Никой никога не е видял Бога; но ако любим един другиго, Бог пребъдва в нас, и любовта към него е съвършена в нас.”

Под Божии образ и подобие се има предвид, нравственост, чувства, воля, морал, право на избор, свободна воля и способността ни да обичаме.
цитирай
7. andi2 - "Магарето гледало коня, и си ...
21.04.2010 23:32
"Магарето гледало коня , и си викало
абе аз цял живот се трепя от работа , как така досега не съм се превърнал в кон "
Излиза , че понякога , дори и магаретата имат повече акъл от нас
:))))
цитирай
8. andi2 - Един основен принцип е пропуснат ...
21.04.2010 23:38
Един основен принцип е пропуснат при Дарвин
"ЖИВОТ СЕ ЗАРАЖДА САМО ОТ ЖИВОТ "
и още мнооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооого неща са пропуснати .
и всеки може да направи избора за себе си , кое правилното и кое не
цитирай
9. icebarbi - Много одавна отхвърлиха Дарвин...
22.04.2010 13:09
Много одавна отхвърлиха Дарвиновата теория ;)))))
цитирай
10. andi2 - ама в учебниците по биология мал...
22.04.2010 18:51
ама в учебниците по биология малките какво учат --------->>>>>>Дарвиновата теория
Това ме е очудвало , хем знаят че е измислица , хем я пробутват . Така им изнася
:)
цитирай
11. icebarbi - Да за съжаление, изнася им. Също и ...
22.04.2010 19:27
Да за съжаление, изнася им. Също и историята не е точно така както сме я учили ние или поне аз.

Но се надявам скоро това да се промени и да спрат да учат децата, че имаме нещо общо с маймуните.

А за Дарвин, там е много дълбоко . . . някой е имал интерес да заблуди света ;)))))
цитирай
12. andi2 - или има и втори вариант да се до...
22.04.2010 20:22
или има и втори вариант
да се допуснат и алтернативни теории и всеки да може да избира , на кое да се доверява.
Да не ти звучи песимистично ---------->>>>>>Дарвиновата теория няма да я изхвърлят , както ти казах не им изнася .
А колкото до историята , и тя промива мозъци
аз хванах до пионерчетата
:))
Ама там е вече политика ---------->>>>>>>>>>> мътни води и то много
:)
цитирай
13. icebarbi - Да така е, днес се зачетах в бълга...
22.04.2010 20:37
Да така е, днес се зачетох в българската история, но не извесни факти. Като от сорта защо в Сащ има паметник на американец който се счита за освободител на България?? ;))))

Всичко останало си е почти както го знаем, но сме пропуснали началото или по скоро са ни го спестили, както каза ти политика ;))))
цитирай
14. andi2 - . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Сащ има ...
22.04.2010 22:24
.......................Сащ има паметник на американец който се счита за освободител на България?? ;))))
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
честно казано за първи път чувам
когато можеш , драсни малко повече , или къде може да се прочете
:)
цитирай
15. icebarbi - Ами ще сканирам снимките, а книгата ...
22.04.2010 22:46
Ами ще сканирам снимките, а книгата се казва "Освободителите на България" , утре ще дам малко повече инфо, книгата е в офиса;)))) Наш журналист случайно се натъква на тези факти и тръгва по следите на този човек. В тяхна библотека имат оригинални писна на Левски и се разказват приказки на децата за този освободител ;))))
цитирай
16. andi2 - ахааааааааааааам ясно :)
23.04.2010 22:04
ахааааааааааааам
ясно
:)
цитирай
17. icebarbi - кое ?? сега пък на мен не ми е ясно ;...
23.04.2010 22:07
кое ?? сега пък на мен не ми е ясно ;))))))))
цитирай
18. keykey - :)))
24.04.2010 21:45
Ей,деца....четете повече книги,защото е срамно да не познавате историята на собственият си народ...! Учете се сами,след като учителите не са ви научили...!http://bg.wikipedia.org/wiki/Джанюариъс_Макгахан
цитирай
19. анонимен - abc
01.05.2010 10:37
gospod e sazdal 4oveka ako ako otvorite niakoia biblia i pro4etete bitie 6te razberete
цитирай
20. icebarbi - И заедно с него всичко останало ;))
01.05.2010 15:52
И заедно с него всичко останало ;))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 1917741
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930