Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2010 13:30 - Ако човек е произлязъл от маймуната, тогава откъде идва морала, нравствеността, съвестта??
Автор: icebarbi Категория: История   
Прочетен: 6770 Коментари: 20 Гласове:
62



В религията, както и във философията, строго научното доказателство е немислимо. Човешкото мислене е ограничено и не може да обхване неограничения Бог. Алберт Айнщайн казва: "Виждам часовника (т.е. творението), но не мога да си представя часовникаря" (твореца). А пророк Исая пише: "Вдигнете очите си нагоре, та вижте: Кой е създал тия светила, и извежда множеството им с брой? Той ги вика всичките по име. Чрез величието на силата Му, и понеже е мощен във власт, ни едно от тях не липсва" (Исая 40:26).
    От опит знаем, че всяко нещо има своя причина. Ето как Исак Нютон изразява това: "Удивителният ред във Всемира може да се припише само на едно могъщо и премъдро Същество".
    Напоследък някои космолози говорят за някаква логика в устройството на Всемира. Логика, която преследва определена цел. Излиза, че над Вселената властва разум. Библията казва за този Разум: "Защото всяка къща се строи от някого; а Тоя, Който е устроил всичко, е Бог" (Евр. 3:4). Дори скептикът Волтер пише: "... не мога да мисля, че този часовник (т.е. светът) няма часовникар".
    Микросветът също говори за своя Творец и мъдростта Му. Физикът Макс Борн в есето си "Моят живот и възгледи" пише:" Атомът и аз бяхме задружни до съвсем скоро. Аз виждах в него ключ към най-съкровените тайни на природата и той ми откри величието на творението и на Твореца".
    Псалмистът възкликва: "Колко са многовидни Твоите дела, Господи! С мъдрост Си направил всичките..." (Пс. 104:24).
    Вероятността да се появи една жива клетка от случайна среща на химичните елементи е нулева! Биологът Леконт де Нойи е изчислил, че това може да се случи един път на 10321 години. Имайте предвид, че възрастта на нашата галактика се изчислява на 1010 години! Великият Луи Пастьор е опровергал хипотезата за самозараждането и е доказал, че живот има само от живот. Христос представя този принцип с думите: "... както Отец има живот в Себе Си, също така е дал и на Сина да има живот в Себе Си" (Йоан 5:26). Въпросът "Кой е създал Бога" е нелогичен. Ако Бог е създал всичко, т.е. ако е Първопричина на всичко и ако Той е създаден, това значи, че не е Първопричина.
    Нека сега се обърнем към дилемата "има Бог, няма Бог" и да видим какви са последиците, произтичащи от двете решения. Ако няма Бог, ако човек е произлязъл от маймуната, тогава понятия като морал, нравственост, съвест, са без смисъл. Атеистичният принцип "Право е онова, което е полезно", е абсурд. Същото важи и за "Целта оправдава средствата". Такъв начин на разсъждение Библията представя в Пс. 14:1: "Безумният рече в сърцето си: Няма Бог. Поквариха се; сториха развалени дела; няма кой да прави добро".
    Съвсем различно изглеждат нещата ако реша, че има Бог. Човешкият живот има висш духовен смисъл - формиране на добродетелен характер, стремеж към пълно единение с Бога, Ап. Павел изразява тази мисъл в Еф. 2:10 така: "Защото сме Негово творение, създадени в Христа Исуса за добри дела, в които Бог отнапред е наредил да ходим".
    Щом има Бог, хората са братя, защото имат един общ Баща. Когато забравим Бога, ние се отдалечаваме един от друг, няма какво да ни обединява. Защото в името на какво да обичам и почитам един човек, който ми е абсолютно чужд и по произход, и по народност, по култура, може би по образование, интереси или материално състояние? Но в името на Бога ние можем да смятаме всеки човек за свой брат, независимо от хилядите различия и противоречия.
    От гледна точка на човешката психика Бог е незаменима душевна и духовна потребност. Без Бога няма трайно щастие, няма мир и радост в душата. Нищо не може да замени Божията любов и топлина. Без Бога всичко е суетно, мимолетно и празно. Достоевски казва в книгата си "Бесове", че човек няма нужда само да е щастлив. Всекидневният хляб не е единствената храна, към която да се стреми. Той има нужда да вярва всеки миг, че съществува висша радост. Той има нужда да вярва в нещо, което не може да се достави нито чрез работа, нито чрез хитрост. Той има нужда да вярва в неизмеримото, непонятното, безкрайното. "Ако бихме лишили човечеството от това безкрайно велико, то би умряло от отчаяние", казва Степан Трофимович в последната глава на "Бесове".
    Без Бога няма утеха. В Пр. 14:32 четем: "Нечестивият е смазан във време на бедствието си, а праведният и в смъртта си има упование".



Гласувай:
62



1. анонимен - 6929
02.04.2010 13:45
само "Миньор -Перник"!!!
цитирай
2. vandela007 - Да! Някои имат маймунски произход, ...
02.04.2010 23:41
Да! Някои имат маймунски произход, а други - Божествен. Всеки си избира в какво да вярва, защото Дарвин не е доказал еволюционния произход на човека. И никой не го е доказал. Еволюционната теория се приема също с ВЯРА!
цитирай
3. keykey - На верен път си ....Дерзай !
03.04.2010 11:55
Слава Богу,че те вълнуват екзистициални теми и то на такава възраст...! Там е Истината във Вечната книга...! Какво трябва да прави човек през тази малка частица от земния си живот...!? Покаяние(метаноя),да се променя....! Това е единственото,което ще оцени Господ,когато се изпълни времето...и отношението ни към ближните независимо дали са вярващи или не !
цитирай
4. icebarbi - Слава Богу, че те вълнуват екзис...
10.04.2010 21:05
keykey написа:
Слава Богу,че те вълнуват екзистициални теми и то на такава възраст...! Там е Истината във Вечната книга...! Какво трябва да прави човек през тази малка частица от земния си живот...!? Покаяние(метаноя),да се променя....! Това е единственото,което ще оцени Господ,когато се изпълни времето...и отношението ни към ближните независимо дали са вярващи или не !



Така е, надявам се все повече млади хора да се замислят по тези въпроси !
цитирай
5. анонимен - Човекът е създаден по образ и подобие на Господ....
14.04.2010 10:35
А кой е създал подобието и образът на Господ, така както го представят?
цитирай
6. icebarbi - Битие 1:27 И Бог създаде човека по ...
14.04.2010 10:48
Битие 1:27
И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.

Битие 2:19
И Господ Бог създаде от земята всички полски зверове и всички въздушни птици; и ги приведе при човека, за да види как ще ги наименува; и с каквото име назовеше човекът всяко одушевено същество, това име му остана.

Второзаконие 4:32
Защото попитай сега за миналите времена, които бяха преди тебе, от деня когато Бог създаде човека на земята, и попитай от единия край на небето до другия: ставало ли е такова нещо, като това велико дело, или чувало ли се е подобно на него?

Искам нещо, много важно да поясня. Под Божии образ, не се има предвид външният вид, защото никой не знае как изглежда Бог. „1 Йоаново 4:12
Никой никога не е видял Бога; но ако любим един другиго, Бог пребъдва в нас, и любовта към него е съвършена в нас.”

Под Божии образ и подобие се има предвид, нравственост, чувства, воля, морал, право на избор, свободна воля и способността ни да обичаме.
цитирай
7. andi2 - "Магарето гледало коня, и си ...
21.04.2010 23:32
"Магарето гледало коня , и си викало
абе аз цял живот се трепя от работа , как така досега не съм се превърнал в кон "
Излиза , че понякога , дори и магаретата имат повече акъл от нас
:))))
цитирай
8. andi2 - Един основен принцип е пропуснат ...
21.04.2010 23:38
Един основен принцип е пропуснат при Дарвин
"ЖИВОТ СЕ ЗАРАЖДА САМО ОТ ЖИВОТ "
и още мнооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооого неща са пропуснати .
и всеки може да направи избора за себе си , кое правилното и кое не
цитирай
9. icebarbi - Много одавна отхвърлиха Дарвин...
22.04.2010 13:09
Много одавна отхвърлиха Дарвиновата теория ;)))))
цитирай
10. andi2 - ама в учебниците по биология мал...
22.04.2010 18:51
ама в учебниците по биология малките какво учат --------->>>>>>Дарвиновата теория
Това ме е очудвало , хем знаят че е измислица , хем я пробутват . Така им изнася
:)
цитирай
11. icebarbi - Да за съжаление, изнася им. Също и ...
22.04.2010 19:27
Да за съжаление, изнася им. Също и историята не е точно така както сме я учили ние или поне аз.

Но се надявам скоро това да се промени и да спрат да учат децата, че имаме нещо общо с маймуните.

А за Дарвин, там е много дълбоко . . . някой е имал интерес да заблуди света ;)))))
цитирай
12. andi2 - или има и втори вариант да се до...
22.04.2010 20:22
или има и втори вариант
да се допуснат и алтернативни теории и всеки да може да избира , на кое да се доверява.
Да не ти звучи песимистично ---------->>>>>>Дарвиновата теория няма да я изхвърлят , както ти казах не им изнася .
А колкото до историята , и тя промива мозъци
аз хванах до пионерчетата
:))
Ама там е вече политика ---------->>>>>>>>>>> мътни води и то много
:)
цитирай
13. icebarbi - Да така е, днес се зачетах в бълга...
22.04.2010 20:37
Да така е, днес се зачетох в българската история, но не извесни факти. Като от сорта защо в Сащ има паметник на американец който се счита за освободител на България?? ;))))

Всичко останало си е почти както го знаем, но сме пропуснали началото или по скоро са ни го спестили, както каза ти политика ;))))
цитирай
14. andi2 - . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Сащ има ...
22.04.2010 22:24
.......................Сащ има паметник на американец който се счита за освободител на България?? ;))))
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
честно казано за първи път чувам
когато можеш , драсни малко повече , или къде може да се прочете
:)
цитирай
15. icebarbi - Ами ще сканирам снимките, а книгата ...
22.04.2010 22:46
Ами ще сканирам снимките, а книгата се казва "Освободителите на България" , утре ще дам малко повече инфо, книгата е в офиса;)))) Наш журналист случайно се натъква на тези факти и тръгва по следите на този човек. В тяхна библотека имат оригинални писна на Левски и се разказват приказки на децата за този освободител ;))))
цитирай
16. andi2 - ахааааааааааааам ясно :)
23.04.2010 22:04
ахааааааааааааам
ясно
:)
цитирай
17. icebarbi - кое ?? сега пък на мен не ми е ясно ;...
23.04.2010 22:07
кое ?? сега пък на мен не ми е ясно ;))))))))
цитирай
18. keykey - :)))
24.04.2010 21:45
Ей,деца....четете повече книги,защото е срамно да не познавате историята на собственият си народ...! Учете се сами,след като учителите не са ви научили...!http://bg.wikipedia.org/wiki/Джанюариъс_Макгахан
цитирай
19. анонимен - abc
01.05.2010 10:37
gospod e sazdal 4oveka ako ako otvorite niakoia biblia i pro4etete bitie 6te razberete
цитирай
20. icebarbi - И заедно с него всичко останало ;))
01.05.2010 15:52
И заедно с него всичко останало ;))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2122831
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031