Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2010 14:04 - Новият световен ред - Част 7 В летописите на човешката история.
Автор: icebarbi Категория: История   
Прочетен: 616 Коментари: 0 Гласове:
4



Писанието: "Както си видял, че камък се е отсякъл от планината, не с ръце, и че е разтрил желязото, медта, калта, среброто и златото, великият Бог открива на царя онова, което предстои да стане по-късно. Сънят е истински и тълкуването му е вярно." Данаил 2:45

Царят бил убеден в истината на тълкуванието и в смирение и благоговение "падна на лице  и се поклони", казвайки: "Наистина вашият Бог е Бог на боговете и Господ на царете, и откривател на тайни, тъй като ти можа да откриеш тази тайна."

Навуходоносор отменил заповедта за унищожението на мъдреците. Техният живот бил пощаден, защото Данаил бил във връзка с Откривателят на тайни.

В летописите на човешката история растежът на нациите, въздигането и падането на империите, се явяват като зависими от волята и мъжеството на човека; развоят на събитията сякаш до голяма степен се определя от неговата сила, амбиция или каприз. Но в Божието Слово, завесата е отдръпната и можем да видим от всички страни и отвътре цялата игра, както и противодействието на човешките интереси, сила и страсти, а също и представителите на Всемилостивия, които тихо и търпеливо изпълнят съветите на Неговата воля.

С думи на несравнима красота и нежност, апостол Павел поставил пред учените в Атина божествената цел при сътворението и разделението на раси и нации. "Бог, който е направил света и всичко, което е в него", заяви апостолът, "направил е от една кръв всички човешки народи да живеят по цялото лице на земята, като им е определил отнапред положени времена и пределите на заселищата им, за да търсят Бога, та дано някак биха Го попипали и намерили." Деяния 17:24-27
.

image

Бог е направил всичко толкова разбираемо, че който поиска, да може да дойде "във връзките на завета." Езекил 20:37. Според Неговата цел със създаването на земята, тя трябвало да бъде обитавана от същества, които щели да бъдат за благословение на самите тях и един на друг и за чест и прослава на своя Създател. Тази цел остава валидна за всички, които желаят да участват в нея. За тях е писано: "народа, който създадох за Себе Си, за да оповестява хвалата Ми." Исая 43:21.

В Своя закон Бог ни запознава с принципите, които лежат в основата на истинското благополучие, както на нациите, така и на отделните хора. Мойсей обявил на израилтяните относно този закон: "В това се състои мъдростта ви и благоразумието ви." "Това не са празни думи; понеже то е животът ви." Второзаконие 4:6; 32:47. Благословенията, поверени на Израил, по същия начин и при същите условия и степен, са поверени на всяка нация и всеки човек под широкото небе.

Преди стотици години отделни нации са се изкачвали на сцената  на световната история. Всезнаещият е гледал напред през вековете и предсказал  въздигането и падането на световните царства. Бог заявил на Навуходоносор, че Вавилон щял падне и второ царство щяло да се въздигне, което също щяло да има период на изпитание. Ако не възвеличало истинския Бог, славата на това царство щяло да избледнее и трето царство щяло да заеме мястото му. Но и то щяло да отмине; и четвърто, силно като желязо, щяло да покори народите в света
.

ААко владетелите на Вавилон - на най-богатото от всички царства – имали винаги страх от Йехова, щяла да им бъде дадена мъдрост и сила, които да ги свържат с Него и да поддържат силата им. Но те търсели Бог като убежище само, когато били неспокойни и объркани. В такива моменти, понеже не получили помощ от мъдреците си, те търсели такава от хора, като Данаил - хора, които те добре знаели, че почитат живия Бог и че са почетени от Него. Към тези хора те се обръщали, за да им ракрият тайните на Провидението; макар че владетелите на Вавилон били мъже с възможно най-високия интелект, те се отдалечавали от Бога с греховете си и не можели да разберат откровенията и предупрежденията, дадени им относно бъдещето.

В историята на народите изследователят на Божието Слово може да види буквалното изпълнение на Божественото пророчество. Вавилон, съсипан и разбит в края, преминал, защото в благополучието си неговите владетели се считали за независими от Бога и приписали славата на царството си на човешките постижения. Мидо-Персийското царство било споходено от гнева на небето, защото Божият закон в него бил погазен под нозете. Страхът от Господа не намерил място в сърцата на огромна част от хората. Грехът, богохулството и покварата господствали. Царствата, които следвали по-натак, били дори по-долни и покварени и затъвали все по-ниско в морална деградация
.

Силата,  упражнявана от всеки владетел на земята, е дадена от небето и успехът й зависи от начина, по който ще бъде употребена тя. На всеки един, Божественият Наблюдател казва: "Аз те описах, въпреки че не Ме познаваш." Исая 45:5. И за всеки думите, изречени пред стария Навуходоносор са урок за живота: "Затова, царю, нека ти бъде угоден моят съвет, да напуснеш греховете си чрез вършене на правда; и беззаконията си - чрез правене благодеяния на бедните, дано се продължи благоденствието ти." Данаил 4:27.

Да разберем тези неща, да разберем че "правдата възвисява народ," и "той поддържа престола си с милост", да познаем, че вършенето на тези принципи е израз на силата на Този, Който "сваля царе и поставя царе," това означава да разберем философията на историята. Притчи 14:34;16:12; 20:28; Данаил 2:21. 

В Божието Слово това е ясно разкрито. Тук е показано, че силата на нациите, както и на хората, не се открива във възможностите или в средствата, които ги правят непобедими; не се открива в тяхното надуто величие. Тя се измерва с вярността, с която те изпълняват Божията цел за тях
.


Тагове:   новият,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2122892
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031