Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2010 13:20 - Всичко можем да постигнем чрез Христос, Който ни укрепва, а без Него не можем да направим нищо.70
Автор: icebarbi Категория: Други   
Прочетен: 841 Коментари: 0 Гласове:
6



В колежа по време на един "мини-курс" по праведност чрез вяра единствено в Христос бяхме прочели два текста - Йоан 15:5 и Фил. 4:13. В тях се говори, че без Исус не можем да постигнем нищо, а с Него можем да направим всичко.

В дискусията някои студенти казаха, че им е трудно да разберат тези стихове. Един от тях попита: "Ако не можем да направим нищо без Христос, това не отнема ли нашата стойност като човешки същества? Нали сме създадени по Божи образ? Нали имаме свободен избор? Не ми се вярва да има свободен избор, ако не можем да постигнем нищо без Него."

Затова решихме да разграничим съвсем ясно думите безстойностен и безпомощен. Разговаряхме за това, че макар и безпомощни да "произведем" правда, ние сме изключително ценни за небето.

В този момент един младеж от задните чинове вдигна ръка. "Тогава защо е толкова лесно да се чувстваш безстойностен, а толкова трудно да се чувстваш безпомощен?"

Кое от двете чувства изпитвате по-лесно? Безпомощност или липса на стойност? Дяволът е успял да изучи всяка истина и да я изкриви. Бог казва: "Ти си най-ценното нещо, но отделен от Мене си безпомощен." Дяволът казва: "Нямаш никаква стойност, но прави всички възможни усилия да се промениш и може би някак си някой ден ще имаш по-голяма стойност."

Един от най-често изразяваните страхове във връзка с въпроса за спасение чрез вяра единствено в Христос е, че ще стигнем до религия, която не изисква никакви усилия. Мнозина се безпокоят, че ще приемат една "пасивна" вяра, водеща до пълно бездействие. Поглеждаме към малкото постигнато през всичките години на опити да "произведем" правда и стигаме до заключението, че ако спрем да се борим, няма да постигнем абсолютно нищо.

Точно обратното е истина. Вместо да откриваме, че растежът спира, когато престанем да се опитваме да растем, разбираме, че именно тогава започваме да растем. Исус не спря с изказването от Йоан 15:5, че без Него не можем да постигнем нищо. Даде ни и добрата вест, че чрез Него можем всичко.

В книгата "По стъпките на великия Лекар" това е описано по следния начин: "Няма ограничения за полезността на човек, който изоставя собственото "аз", допуска Светия Дух в сърцето си и живее напълно посветен на Бога живот".

Библията е изпълнена с истории за хора, които живели в пълно единство с Бога. Пасивни ли са били? Да, ставали са пасивни, когато са започвали да разчитат на собствената си сила, но никога не забравяйте колко активен може да стане един пасивен човек! Бог ще използва за великите Си дела този, който признае собствената си безпомощност и приеме Божието ръководство.

Вече от няколко години събирам историите на библейски личности, които са извършили изключително глупави неща! Спомнете си Йонатан и оръженосеца му, които победили цяла армия филистимци? Какво да кажем за Исус Навин, тръгнал да завладява Ерихон, като цяла седмица правил обиколки около града и надувал тръби. Или може би заповедта да се спре слънцето, тъй като били необходими още няколко часа за завършване на битката. Съвсем не било разумна военна стратегия от страна на Гедеон да отпрати по домовете им 99 % от войниците си и след това да атакува с гърнета и факли. Илия проявил глупост, като изсипал няколко бъчви вода върху жертвата си на планината Кармил, вместо да направи нещата още по-лесни за Бога. Стигаме и до Йосафат, който тръгнал в бой, предвождайки голям хор!

Ако всеки един от тези библейски герои бе разчитал на собствената си сила, а не на Бога, действията му биха били или налудничави, или самоубийствени! Но когато човешката слабост се съедини с Божествената сила, Господ използва такъв човек, за да постигне и невъзможното.

След като ни кани да се уповаваме изцяло на Него и да признаем, че сме безпомощни, Бог не ни отваря вратичка за бездействие. Контролираният от Бога живот е живот на полезност и служене. Точно такъв начин на живот е доказателство за растеж и раждане на плод. И вие можете да живеете така, ако запомните, че без Него не можете да направите нищо, а с Него можете да постигнете всичко.




Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2134293
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930