Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2010 09:49 - Избрани по благодат
Автор: icebarbi Категория: Други   
Прочетен: 537 Коментари: 0 Гласове:
3



Целта на закона-Как в днешно време може да се окажем застрашени от утвърждаване на някаква „своя правда”?

Римляни 10:1-4
  1. Исус Христос - завършек на Закона
Братя, моето сърдечно желание и молбата ми към Бога е за спасението на Израел.
  2. Защото свидетелствам за тях, че те имат ревност за Бога, само че не е според съвършеното знание.
  3. Понеже, като не познават правдата, която е от Бога, и искат да утвърдят своята собствена правда, те не се покориха на Божията правда.
 
  4. Понеже Христос изпълнява целта на закона, за да се оправдае всеки, който вярва.

Законничеството може да се прояви под най-различни форми – едни по-неуловими от други. Всички, които гледат към себе си – на своите добри дела, на диетата си, на това колко стриктно съблюдават съботата, на всички грехове, които не вършат (макар и с най-добри намерения) – падат в капана на законничеството. Всеки миг от живота си трябва да гледаме към Божията святост и да я съпоставяме със своята греховност - това е най-сигурният начин да се предпазим от мислене, което подтиква към търсене на „собствена правда”, а не правдата на Христос.

Римляни 10:4 съдържа цялата вест на апостол Павел към римляните в концентриран вид. Най-напред трябва да познаваме контекста. Много евреи „искат да поставят своята” правда (Римляни 10:3) и търсят „правдата, която е чрез спазването на закона” (Римляни 10:5). Но идването на Месия показва истинския път към правдата. Тя се подарява на всички, които положат упованието си в Христос. Цялата старозаветна жертвена система сочи към Него.

Дефиницията за закон по презумпция включва в себе си и Десетте заповеди, но това не означава, че и те са отменени. Моралният закон посочва нашите престъпления, грешки, недостатъци и ни показва нуждата от Спасител и прощение, води ни към Него и Неговата правда. В този смисъл Исус е „целта” на закона. Гръцката дума за “цел” е “телеос”, която може да се преведе също и като „намерение”. Христос е крайното намерение на закона; окончателна цел, която той трябва да постигне, е да ни заведе при Христос.

Да се тълкува този текст в смисъл, че Десетте заповеди (и по-точно четвъртата, защото именно тя се има предвид) са анулирани, означава да се направи заключение, което противоречи тотално на всички изявления на апостол Павел в Новия Завет.

Случва ли ни се понякога да се гордеем  колко сме добри, особено след като се сравняваме  с другите?  Може и наистина да сме „по-добри”. Е, и? Сравним  ли се с Христос ще разберем реално колко сме „добри”.




Тагове:   благодат,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2134765
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930