Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2010 21:29 - Има ли давност за престъпленията срещу човечеството? Ватикана в услуга на фашизма
Автор: icebarbi Категория: История   
Прочетен: 1100 Коментари: 2 Гласове:
18



Има неща, които се отнасят не само до въпросите на вярата и религията, а касаят всеки човек на нашата планета. Едно от тях е избиването на десетки милиони напълно невинни, мирни хора от фашистката машина на смъртта по време на Втората световна война. За такова нещо не може да има нито давност, нито забрава. Затова и днес, повече от половин век след края на Втората световна война, въпросът за отношенията между папството и фашизма предизвиква нестихващ интерес. Все повече документи от периода на войната се разсекретяват и узнаваме факти, които в продължение на десетилетия са били скрити в различни тайни архиви. Към края на тази статия се споменават някои неща за начина, по който бяха разкрити престъпленията на Ватикана.

По време на Втората световна война, Ватикана е управляван от Еудженио Пачели. През периода от 1939 до 1958 г той заема папския престол под името "папа Пий XII". Неговите съвременни почитатели го обявяват за велик благодетел, а папа Йоан Павел II се готви в края на 2002 г да го обяви за "светия". Почитателите на Пачели твърдят, че той е спасил живота на 700,000 евреи по време на войната, като е отворил за тях вратите на манастирите и им е издавал фалшиви свидетелства за кръщение в католическа църква. За съжаление, няма никакви документи, които да потвърждават, че това наистина е било така. Днес ние знаем, че много честни хора, включително католически свещеници и епископи, по своя лична инициатива са помагали на евреите и са участвали в борбата срещу нацизма. Дали папата и неговите кардинали са издавали някакви нареждания за това, все още никой не е успял да докаже.

Тази статия разглежда по-важните факти, свързани с отношенията между Ватикана и фашизма.

Кой беше Еудженио Пачели

Еудженио Пачели е човекът, който повече от всички хора извън Германия помага на Хитлер да дойде на власт. Най-натрапчивите фикс-идеи на Пачели са стремежът към неограничена папска власт и паническият страх от комунизма. По повод на този страх той съюзява католическата църква с фашистките режими на Италия, Испания и Германия, а след Втората световна война става главен подбудител на студената война.

Еудженио Пачели е роден през 1876 г в Рим, в семейство на адвокати, служители във Ватикана. Дядото на Еудженио е юридически съветник на папа Пий IX. Еудженио е скромен юноша, който винаги сяда на масата за ядене с книга, за която предварително е искал разрешение от родителите си дали може да я чете. В по-нататъшния си живот той определено изпъква със своята интелигентност и начетеност, но като политик и юрист се оказва способен на неописуема хитрост и коварство.

Пачели е предан на папството. През 1870 г, на едно събиране на епископи в Рим, наречено по-късно "Първи ватикански събор", е приета католическата догма за "непогрешимост" на папата по въпросите на вярата и морала. В началото на XX век тази догма се разширява въобще за папската власт чрез Кодекса по църковно право, в чието разработване Пачели има най-голяма роля.

На 24-годишна възраст Пачели е назначен на работа във Ватикана. За работа върху Кодекса по църковно право той е поканен от своя пряк началник Пиетро Гаспам, световно известен юрист в областта на църковното право. През 1917 г кодексът е завършен и разпратен на католическите епископи по целия свят. Според този кодекс, всеки епископ се назначава лично от папата. Свещениците са подложени на строга цензура за всичко, което пишат. Всички папски писма до вярващите се считат за безпогрешни. Всички свещеници трябва да положат клетва, че строго ще се подчиняват на всяка дума, изречена от папата.


Тагове:   Ватикана,   услуга,   давност,


Гласувай:
18


Вълнообразно


1. анонимен - Interesni fakti, za tezi neshta ...
12.05.2010 21:32
Interesni fakti, za tezi neshta moje da se pogovori baia.
Pozdrav!
цитирай
2. icebarbi - Interesni fakti, za tezi neshta ...
16.05.2010 18:44
анонимен написа:
Interesni fakti, za tezi neshta moje da se pogovori baia.
Pozdrav!


Благодаря.

Реших да дам материал за размисъл за нещата, които вече се опитват да изкарат преувеличени.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2134527
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930