Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2010 10:00 - Гладуващите деца в България и по света !!
Автор: icebarbi Категория: Новини   
Прочетен: 2145 Коментари: 0 Гласове:
7



Децата в България

Между 3 и 5 хиляди деца в България живеят на улицата.
17 от 1000 деца умират преди да навършат 5 години.
Второ място по детска смъртност в Европа.
35 000 живеят в домове за сираци.
45 000 отпадат от училище поради финансови затруднения.


Децата по света

Около 24,000 души умират всеки ден от глад или причини, свързани с глада. От тях 74% са деца на възраст до 5 години. Това означава, че на всеки 4 секунди едно дете умира от глад. Повече от 800 милиона човека в света страдат от недохранване, 200 милиона от които са деца. Най-богатата една пета част от света потребява 86% от всички стоки и услуги, а най-бедната една пета - 1%. От 6 милиарда души население на Земята, 1.2 милиарда живеят с доход по-малък от 2 лева на ден. 2.4 милиарда души живеят без елементарна хигиена, 900 милиона души на практика нямат почти никакъв достъп до здравеопазване.

Светът произвежда достатъчно храна, за да нахрани всеки човек. Днес земеделието в света произвежда 17 процента повече калории, отколкото преди 30 години. Това е достатъчно, за да снабди всеки човек на планетата с 2,700 килокалории на ден, което е повече от необходимото. Проблемът е в това, че много хора в света нямат пари да си купят достатъчно храна.


Децата в Африка

Според ООН, Африка е на последно място в света по продължителност на живота, ниво на образование и доход. Около 600 милона африканци живеят на юг от Сахара, половината от които получават по-малко от 1 лев и 30 стотинки на ден. Едно от 6 деца умира преди петата си година. Само половината от възрастните хора са грамотни.

Според скорошен доклад на британското правителство, повече от 12 милиона деца на юг от Сахара са останали сираци поради смърт на родителите им от спин. Към 2010 г се очаква този брой да нарастне на 43 милиона. Например в Уганда - една от най-бедните страни в света - официалната статистика показва, че около 2 милиона деца са останали сирачета поради епидемията от спин. В някои страни средната продължителност на живота е спаднала до 30 години. Само половината от децата в южната половина на Африка на възраст до една година са имунизирани срещу дифтерит, туберкулоза, тетанус, полиомиелит и дребна шарка. В Сиера Леоне, едва 32% от възрастните хора могат да четат.

Огромният външен дълг на Африка, който възлиза на 300 милиарда долара, е най-голямата пречка за развитието на континента. Всяка година страните от южната половина на Африка плащат 12 милиарда долара лихви по външните си дългове, което ги принуждава да съкратят жизнено необходимите средства за здравеопазване и образование. В момента 85% от хората в тези страни живеят в крайна бедност.

Официалната помощ за Африка постоянно намалява - от 32 долара на човек през 1990 г на 19 долара на човек през 1998 г. Средният африканец в южната половина на континента живее с 30 години по-малко от човек в развитите страни. От 36 милона души в света заразени от СПИН, 25 милиона живеят в южната половина на Африка. В момента там има 18 военни конфликта, много от които са подпалени от западните страни заради техните икономически интереси.

През 2001 година проблемът с глада става най-остър в Зимбабве, Малави и Замбия. Постоянните валежи в началото на годината са причина за наводнения, разрушаване на ферми и унищожаване на полета. След това, поради необичайно топлото и сухо лято зърнената реколта се оказва нищожна. Без храна остават повече от два милиона човека. Резултатът не закъснява - всеки ден умират десетки и стотици хора. А правителствата на пострадалите страни не могат да помогнат на гражданите - купуването на зърно в такова количество извън граница не е по джоба на бедните африкански страни.


Децата в Индия

Около 900 милиона азиатци живеят в крайна бедност, което означава две трети от бедните хора в света. Една от най-бедните страни в света е Индия. Колкото и да е странно, в контраст на това тя разполага с ядрени оръжия и преуспяваща компютърна индустрия, като в същото време половината от хората са неграмотни.

През 1983 г в Индия има 44 милиона работещи деца. Половината от всички гладуващи деца в света живеят в трите съседни страни: Индия, Пакистан и Бангладеш. Половината от всички индийски деца страдат от недохранване. Всяко трето дете в Индия се ражда с тегло по-ниско от допустмото, в резултат от недохранване на майките. Около 40% от момичетата в Индия никога не посещават училище.

Българският мисионер в Индия Ивайло Шатровски разказва: "Първо, тяхната огромна бедност и мизерията, в която живеят е такава, че е трудно дори човек от нашата страна да си представи. Често ние казваме, че сме много бедни и живеем в немотия, но това е вярно само ако се сравняваме със западните страни и Америка, ако обаче се сравняваме с Индия или други страни от Азия и Африка, то тогава ние сме материално добре. В Индия има около 500 милиона души, които живеят или на улицата, или в постройки пародиращи или наподобяващи къщи. Милиони от тях са бедняци, които спят по улиците и там просят и ако някой се смили да им даде една рупия те са доволни, защото често се случва тези нещастни хора на два-три дена да ядат само веднъж. И когато казвам, че те са тотално бедни, имам предвид, че те наистина нищо не притежават освен дрехите на гърба си, нито дори и едно копче." (Ивайло Шатровски, "Моята връзка с Индия")


Работещите деца в Индия
Лаура Бобак, вестник "Отава сън"

Много деца в Индия и по целия свят работят различни неща, от събиране на боклуци до помагане на родителите в семейния бизнес, от лъскане на обувки до продаване на вестници. Южно-азиатското обединение против детското робство пресмята, че поне 200 милиона деца под 14 години в света работят на пълен работен ден. На запад наричат това явление детско робство, но само малка част от тези деца са роби в пълния смисъл на думата. При най-известната форма на робство, която е разпространена в Индия и Пакистан, децата са примамвани да избягат от къщи и след това ги държат като пленници, за да изработват различни стоки, като например килими, които могат да бъдат евтино продадени в чужбина.

Организацията на Обединените нации за децата - Уницеф - е против въвеждането на строги закони срещу използването на детския труд. Ако не се преодолеят основните причини за детския труд, твърдят от Уницеф, децата просто са изхвърляни от работа и се принуждават да просят, да се ровят в боклуците и да се занимават с проституция.

Работещите деца нямат почти никаква възможност да се пазарят за работата си. Ако се опитат да защитят правата си, просто биват уволнени. Това откриват Ракеш, Аджай и Суриндер, три момчета от щата Бихар в Индия, работещи по 12 часа на ден във фабрика за велосипедни части в Лудиана, столицата на щата Пенджаб. Ракеш, който твърди че е на 14, но по-скоро изглежда на 12 години, казва, че е напуснал Бихар поради бедност. "Там има много работници, има криза и няма работа" - казва той.

Бихар е родното място на будизма. Въпреки, че има много полезни изкопаеми природни богатства, днес Бихар е най-изостаналият, покварен, корумпиран щат в страната. Почти цялото население е неграмотно. Подтиснатите жители на Бихар се тълпят в Пенджаб - най-богатия щат на Индия.

Момчетата намират работа, но скоро откриват колко много евтина работна ръка има в щата, и че много лесно могат да бъдат изхвърлени, ако търсят правата си. "Веднъж трябваше да завием 10 торби с тежки болтове и гайки на една кола и след това да я бутаме", разказва 11-годишният Аджай. Децата, изтощени и страдащи от главоболие, причинено от тежките заводски миризми, не успяват да помръднат колата, заради което по-голямо момче, поставено за техен надзирател, започва жестоко да ги бие. Но те решават да му отвърнат. "И тримата взехме парчета гума и го набихме", казва Аджай. "Шефът ни каза: щом биете това момче, ще ви намаля заплатите."

В деня за получаване на заплатите им дават по 200 рупии (16 лева) за работата им през този месец, вместо 700 рупии (56 лева), колкото е обещаната им заплата. "Казахме, че не искаме 200 рупии, а искаме цялата си заплата", споделя Аджай. При това изказване децата са уволнени незабавно. Сега живеят при свои съквартиранти или роднини и едва преживяват. Прекарват деня си в обикаляне на фабриките, търсейки каквато и да е работа.


Колко е необходимо, за да се помогне на гладуващите деца

По данни на благотворителната организация на Лутеранската църква в Америка - EMCA, следните суми могат да помогнат на гладуващите деца в Африка:
• 50 стотинки са достатъчни за дневната храна на едно гладуващо дете в Судан
• 1 лев е достатъчен за вечерята на дете в Руанда в продължение на една седмица
• 3 лева са достатъчни за имунизирането на едно дете от развиващите се страни срещу шестте най-разпространени детски болести, което може да спаси живота му
• 20 лева са достатъчни за купуването на семена на царевица, грах и фъстъци, за да може един земеделец в Африка да посее необходимото за изхранването на семейството си
• 35 лева са достатъчни за насъщната храна на едно семейство (ориз, жито, олио, захар и сол) в Мозамбик за един месец

По материали от сайтовете:

http://www.decata.orbitel.bg/
http://www.thehungersite.com/
http://www.bread.org/
http://www.unchildren.org/
http://www.elca.org/
http://www.worldhunger.org/
http://www.trocaire.org/
http://www.canoe.ca/OttawaChildren
http://geocities.com/ivoshatrovsky

Радио предавания
Сутрин от 7:00 до 8:00 ч.
на честота 6025 kHz
(49-ти метров сектор на къси вълни)
E-Mail: awr_bg@abv.bg

 



Тагове:   България,


Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2134536
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930